Kako je kušati vina u podrumu Ivana Enjingija, na najbolji je mogući način jedan od najvećih hrvatskih vinara pokazao na dosad najraskošnijem predstavljanju u Zagrebu u Business Clubu 5, koje je organizirao VinskiKlub.hr. Donio je ‘okruglih’ 20 vina.
Pamtit će se 24. studeni 2023. po šest vina od najznačajnije hrvatske sorte. U izboru različitih berbi i stilova oduševile su nevjerojatno mlada i svježa Graševina izborne berbe 1998. te Graševina kasne berbe 2002.
Potonje je vino osvojilo zlatnu medalju i titulu regionalnog prvaka davne 2004. godine u Londonu, na prvom ocjenjivanju koje je organizirao časopis Decanter. I nije tamo i tada bilo jedino. Pozlatilo se i Venje bijelo 1998.
Godina dana trebalo je lozi graševine, rizlinga, sivog pinota, sauvignona i traminca da rodi sirovinu za svjetskog prvaka. Danas glasoviti vinograd, Enjingi je posadio 1997. Vino je, pričao je, dugo bilo – čudno.
Ivan Enjingi često je na pitanja odgovarao kako vinu ne treba puno pomagati: zdravo grožđe lako ga napravi samo. Mijenjalo se iz tjedna u tjedan. Pomišljao je i da ispeče rakiju. Srećom, nije. Zahvaljujući čistoj graševini i Venju u kojem graševina dominira, Decanter je objavio i članak ‘Hvala bogu na hrvatskim bijelim vinima’.
Među bijelim vinima svakako treba istaknuti raskošan Rizling izborne berbe 2008. i senzacionalno Venje bijelo iz 2006. Po mnogima je riječ o najboljem do sad, ali i još sad. Usporedivom samo s Venjem 2010., koje je u prodaji, te onim iz 2013. To je vino još u podrumu. Enjingi je u Zagreb donio i Venje kasne berbe 2015. Nekima je baš taj ‘drugoškolac’ bio favorit.
A da ne mora vino biti jako zrelo da bi oduševilo, pokazali su Frankovka 2020. i njezin ‘sin’ Zweigelt, križanac s lovrijencem, iz 2019. Bogata i živahna vina mnogima su se dopala više nego Cabernet sauvignon 2018.
I to je njegovo prvo monosortno vino od najrasprostranjenije svjetske sorte. Dosad je grožđe koristio samo za Venje crno. Posljednjih je godina posadio poprilične količine s idejom da popravi dosadašnje Venje crno, no dopalo mu se pa ga je pustio samoga u svijet kao monosortno vino.
I kao da 20 vina nije bilo dovoljno, hladna je zagrebačka večer završila 21. toplim uzorkom ‘od vina’. Kako su berbom 1994. krenula vina, priča je i završila Komovicom iz 1994. koja je 20 godina odležala u bačvi. Nemoguće je opisati svako vino pa u nastavku navodimo listu.
Redoslijed je slagao sam Enjingi, koji vina najbolje i poznaje, kako neko ne bi krivim mjestom i svojom kvalitetom ‘pokvarilo’ uživanje u sljedećem. I nije. Najzreliju je graševinu ponudio prvu kako bi se u njoj najviše i uživalo.
1. Graševina kasna berba 1994.
2. Graševina kasna berba 2002.
3. Venje bijelo kasna berba 1998.
4. Graševina 2022.
5. Graševina kasna berba 2020.6. Pinot sivi kasna berba 2018.
7. Sauvignon kasna berba 2013.
8. Graševina kasna berba 2015.
9. Rajnski rizling kasna berba 2012.
10. Venje bijelo kasna berba 2015.11. Traminac izborna berba 2009.
12. Venje bijelo izborna berba 2006.
13. Rajnski rizling izborna berba 2008.14. Frankovka 2020.
15. Zweigelt 2019.
16. Cabernet sauvignon 2018.17. Crni pinot kasna berba 2019.
18. Venje crno kasna berba 2009.
19. Graševina izborna berba 1998.
20. Crni pinot izborna berba 2003.21. Komovica 1994.
www.vinskiklub.hr / Foto: FAMA