Alain Badiou: Filozofski teatar – otkazano gostovanje!

S velikim žaljenjem obavještavamo da zbog iznenadne bolesti Alaina Badioua nismo u mogućnosti održati naredno izdanje Filozofskog teatra zakazano za 17. ožujka. Gospodin Badiou bio je primoran otkazati najavljeni dolazak, uz obećanje kako će biti naš gost u idućoj sezoni, priopćili su iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, uz napomenu: Svi posjetitelji mogu ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice ili zamijeniti kartu za neku drugu predstavu s repertoara na blagajni HNK uz predočenje kupljene ulaznice.

Alain Badiou-Filozofski teatarNaime, nakon iznimno uspješnog Filozofskog teatra kada je HNK publikom ispunila izraelska sociologinja Eva Illouz, sljedeći gost Srećka Horvata trebao je biti francuski filozof Alain Badiou. HNK je specijalno tim povodom objavilo knjigu ‘Rapsodija za teatar’ u prijevodu Zlatka Wurzberga, a Filozofski teatar u HNK trebao je ovaj put posve biti posvećen kazalištu.

Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu, jedan je od najutjecajnijih mislilaca današnjice. Rođen je 1937. godine u Rabatu, u Maroku. Politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u borbi za dekolonijalizaciju Alžira, a poslije i tijekom 1968. svojom filozofijom istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svojega filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.

U tome kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta, prema Badiouu. Objavio je pedesetak naslova, među kojima se ističu ‘Teorija subjekta’, ‘Može li se misliti politika’, ‘Bitak i događaj’, ‘Manifest za filozofiju’, ‘Etika’, ‘Logike svjetova’, ‘Pohvala ljubavi’… Napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima ‘Tikve’ i upravo objavljeno ‘Drugo Sokratovo suđenje’.

HNK


Eva Illouz-Filozofski teatar
Eva Illouz gošća Filozofskog teatra
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,