Amira Medunjanin u off programu Dubrovačkih ljetnih igara

U sklopu off programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara ‘Noćne serenate’ na taraci tvrđave Revelin nastupila je Amira Medunjanin uz Bojana Zulfikarpašića na klaviru, Antu Gela na gitari i Zvonimira Šestaka na kontrabasu te uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao Mladen Tarbuk.
Amira Medunjanin-DubrovnikSvojim prvim nastupom na Igrama, izuzetno talentirana, duhovita i karizmatična Amira Medunjanin potpuno je oduševila  festivalsku publiku. To joj je bilo prvi put da nastupa uz jedan simfonijski orkestar. Aranžmane, posebno za ovu prigodu, napisali su Ante Gelo i Bojan Zulfikarpašić. Izvedene su prelijepe sevdalinke ‘Kradem ti se u večeri’, ‘Stade se cvijeće rosom kititi’, ‘Snijeg pade na behar na voće’, ‘Omer beže’, ali i makedonska narodna ‘Eleno kerko’, hrvatska narodna ‘Čula jesam da se dragi ženi’… Kao glazbeni intermezzo, Bojan Zulfikarpašić je na klaviru izveo ‘Sevdah’ iz 12 invencija za klavir solo, kompoziciju Mladena Tarbuka iz 2013. godine. Tri bisa uslijedila su nakon dugotrajnog pljeska i ovacija publike.

Rođena Sarajka Amira Medunjanin već niz godina kroz rad s profesionalnim skupinama glazbenika i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora na world music sceni. Njezinu opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora i nastojanja da stvori originalan vlastiti umjetnički izričaj koji nije sastavni dio glazbenih trendova, prepoznali su i brojni europski kritičari i žiriji pa je Amira nositeljica nekoliko prestižnih europskih nagrada, uključujući i onu za Najbolji ženski vokal 2012. godine koju dodjeljuje francuska Fondacija Orange. Glazbeni kritičar Garth Cartwright je naziva ‘bosanskom Billie Holiday” uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

D. F.


Bojan Zulfikarpašić, Boško Jović, Ante Gelo, Nenad Vasilić, Amira Medunjanin, Oliver, Yurdal Osman Tokcan, Hakan Güngör
Veličanstvena Amira Medunjanin
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,