Antonja: Ocjenjivanje maslinovih ulja i vina Rovinjštine

Jubilarna 30. Antonja obilježena je na drugačiji način kako trenutno nalažu propisane mjere i dozvoljavaju mogućnosti.Udruga Agrorovinj održala je dio aktivnosti iz tradicionalne manifestacije Antonja, a vezane su uz stručne teme koje dotiču proizvodnju maslinovih ulja i vina. Tako će se slušateljima predstaviti natjecateljski dio koji se odnosi na fizikalno-kemijske i senzorne analize pristiglih uzoraka vina i maslinova ulja. Na taj način prikazat će rezultate koje su postigli vrijedni poljoprivrednici, proizvođači maslinovih ulja i vina ovog kraja. Festival istarske supe ove se godine neće održati. Tradicija održavanja Antonje u Rovinjskom Selu obilježena je na prigodan način i to svetom misom u dva termina, a ostale aktivnosti održane su u krugu obitelji iz mjesta.

Upravo u čast obilježavanja jubilarne godine, izrađena je posebna brošura u suradnji Agrorovinja i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo. Novinar Aldo Pokrajac, i sam stanovnik Sela, uključen je u njezinu izradu gdje će biti prikazan presjek manifestacije Antonja od svojih početaka do danas. ‘Vjerujemo u tradiciju održavanja manifestacije te će se ista nastaviti čim se omoguće normalni uvjeti održavanja manifestacija, a opće epidemiološko stanje omogući održavanje događaja za veće skupine ljudi na istom prostoru,’ podvukao je Enrico Cernecca, zamjenik predsjednika udruge Agrorovinj. No, ono što je trenutno najbitnije je da se proizvodnja maslinovih ulja i vina te poljoprivredni radovi nastavljaju, a ti plodovi rada su se predstavljali na samoj Antonji.

Antonja 2021. donosi rezultate 18. Izložbe maslinovih ulja Rovinjštine. Ove je godine na ocjenjivanje predano i ocijenjeno 39 uzoraka maslinova ulja. U kategoriju ekstra djevičansko svrstan je 31 uzorak. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, a srebrnom medaljom 12 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je pet ulja, dok je počasnom medaljom nagrađeno ukupno tri ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. ‘Kao najčešće negativno svojstvo (manu) prisutno u uzorcima ulja svrstanih u djevičanska ulja istaknuli bi ulja dobivena preradom ploda napadnutog maslininom muhom i ulja s izraženim negativnim svojstvom taloga,’ naglasio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj. Posebno se ističu prva četiri ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su dva ulja Aleksandra Rajića i ulje OPG Juraja Mastilovića, dok je šampionsku titulu ove godine odnio Dalibor Milić.

Tradicionalna manifestacija približena je široj publici Rovinja i Istre putem emisije na radio postaji Rovinj FM u nedjelju, 17. siječnja u 13.15 te će se ponoviti u utorak, 19. siječnja u 8.15 sati.

Vina Rovinjštine 2020. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocjenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 23 uzorka vina, od kojih je zlatnom medaljom nagrađeno devet vina, a srebrnom medaljom osam vina.

Što se tiče ovogodišnje kakvoće vina Rovinjštine proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom, raduje činjenica da je ove godine veliki udio uzoraka po dobivenim ocjenama u kategoriji visoko kvalitetnog vina, naglašene sortnosti, izražene voćno – cvjetne aromatike, punog, bogato strukturiranog tijela, te visokog potencijala za daljnje sazrijevanje i odležavanje vina. ‘O zaista visokoj kakvoći vina ovogodišnje berbe, osim osvojenih medalja, u prilog govori i činjenica da niti jedan uzorak vina (kako moderne tako ni tradicionalne tehnologije) nije eliminiran što je potrebno posebno istaknuti i što je za svaku pohvalu’, dodao je predsjednik udruge Agrorovinj.

U kategoriji bijelih i crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom pobjednik Antonje sa svojom Malvazijom istarskom i Merlotom je P.O. Vivoda. Tradicionalnom tehnologijom u kategoriji bijelih vina za najbolje je ocijenjeno vino Malvazija istarska proizvođača Elvisa Prenca, a u kategoriji crnih vina Mofardin Massimo dobio je zlato za Merlot.

Kristijan Damijanić uputio je svim sudionicima najsrdačnije čestitke te se zahvalio na uloženom trudu i znanju koji su rezultirali visoko kvalitetnim proizvodima. Posebne čestitke uputio je šampionima u svim kategorijama.

Povodom obilježavanja jubilarne 30. godine Antonje, uručena su posebna priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju vinogradarstva, vinarstva i maslinarstva, i to: dr.sc. Mariju Staveru, enologu i profesoru na Veleučilištu u Rijeci, Antonietti Brunelli Šuran, Darku Trojanoviću i Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč. Rezultati ocjenjivanja objavljeni su na www.agrorovinj.hr.

K. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,