Are You Syrious?: Humanitarni koncert Cubisma

U utorak 10. studenog u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, neformalnoj inicijativi građana ‘Are You Syrious?’ pridružuje se i sastav Cubismo koji će održati koncert i time pripomoći u sakupljanju pomoći za izbjeglice.
CubismoDo sada su umjetnici reagirali na humanitarnu katastrofu tako da je ‘Are You Syrious?’ organizirao čitav niz humanitarnih događanja. Sara Renar, Seine, Denis Katanec, Dječak Iz Vode, Nebo Roza nastupili su u Vintage Industrial Baru (a Sara i u Vinylu), Happy Ol’McWeasel, Baden-Baden na mariborskom željezničkom kolodvoru, Plesne predstave ‘Displaced’ Plesnog centra Tala u Pogonu Jedinstvo, ‘U hodu’ u Zagrebačkom plesnom centru, te predstava ‘Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje). Drugi Plan za bijeg’ u Vili Arko, Tehničkom muzeju, Muzeju prekinutih veza i Zvjezdarnici Zagreb.

Svojom scenskom aktivnošću sada se pridružuju i Cubismo te Kaira Kela, djeca Senegala, Sudana i Hrvatske koji pjevaju na mandinka ili wolof jeziku. Ulaznice se ne prodaju, ali se na ulazu prikupljaju novčane donacije. Minimalna donacija iznosi 20 kuna i za nju se dobiva ‘I Am Syrious?’ narukvica. Cubismo počinje u 22 sata, a vrata se otvaraju u 20sati. Prije i poslije koncerta svirat će DJ Trsha, a glazbeni program traje do 2 ujutro. Koncert će osim humanitarnog karaktera biti i tulum za sve volontere da se malo druže i upoznaju i izvan terena ili skladišta.

‘Are You Syrious?’ je neformalna inicijativa građana pokrenuta s ciljem zbrinjavanja velikog broja izbjeglica koje prolaze kroz Hrvatsku, ali se djelatnost proteže i na ostale zemlje tzv. balkanske rute. S radom su započeli krajem kolovoza te danas raspolažu s prihvatnim centrom za donacije, nekoliko skladišta, opremom za rad na terenu kao i onim najvažnijim, stotinama volontera koji bespoštedno rade na cijelom procesu od donatora do izbjeglica. Vjeruju kako je važno prikazati ljudsko lice svoje zemlje i raditi na pozitivnom imidžu u svijetu, a najveća im je hvala zahvala velikog broja izbjeglica koje su stigle do svojih odredišta. Svakodnevno podijele stotine kilograma voća, sendviča, energetskih pločica, dječje hrane kao i stotine litara mlijeka, vode, čaja i sokova. Također podijelili su tone robe, deka, šatora, karimata, cipela… Uspostavili su informativnu mrežu na cijeloj ruti od Lezbosa u Grčkoj pa sve do Njemačke i svakodnevno objavljuju novosti na svojim facebook stranicama. Radili su, i rade, na raznim terenima u Mađarskoj (Szeged), u Hrvatskoj (Bapska, Tovarnik, Ključ Brdovečki, Macelj, Miljana), i u Sloveniji (Rigonci, Brežice, Šentilj). Sva sredstva prikupljena su privatnim donacijama građana i volontera. Cilj ‘AYS?’ Je pomoći u zbrinjavanju izbjeglica sve do uspostave zadovoljavajućeg procesa od strane državnih tijela i institucija.

A. R.


Crveni križ-izbjeglice
Crveni križ: Pomozimo izbjeglicama!
Tagged: , , , , , , , , ,