Bijeli grozd: Odaberite najbolju vinariju

Bijeli grozd je nagrada za najbolji vinski podrum s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma.Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.

Peta po redu dodjela Bijelog grozda održana je lani u studenome u sklopu 11. Zagreb VINOcom festivala, a odabrani su najbolji vinski podrumi s turističkog aspekta i to posebno za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju. Sada je vrijeme za odabrati najbolji vinski podrum s turističkog aspekta u regiji. S popisa najboljih vinarija po izboru za 2016. godinu, izdvojene su po tri najbolje iz svake uključene države, a pred širu publiku stavljena mogućnost da odabere najbolju vinariju u regiji za sezonu 2016/2017.

Najbolje vinarije po izboru odabranih znalaca su:
– Hrvatska: Kozlović, Momjan; Iločki podrumi, Ilok; Kabola, Momjan
– Slovenija: Ščurek, Plešivo; Movia, Ceglo; Batič, Šempas
– Bosna i Hercegovina: Nuić, Crnopod, Ljubuški; Vukoje, Trebinje; Brkić, Čitluk
– Srbija: Zvonko Bogdan, Palić; Budimir, Aleksandrovac; Radovanović, Krnjevo
Formular za glasovanje bit će dostupan do 28. veljače na web stranici udruge G.E.T., na ovom linku

Bijeli grozd Regional Trophy nagrada za sezonu 2016/2017 dodijelit će se na G.E.T. konferenciji o eno-gastro turizmu, koja će se održati u Iloku krajem ožujka.

Opći ciljevi projekta Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Dodjela diploma vinarijama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji korak je prema širenju Bijelog grozda u te države, čime se ciljevi projekta počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.

GET


Dodjela nagrada Bijeli grozd 2015
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,