Biser mudrosti: Prevencija raka vrata maternice

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Sve za nju, zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, European Cervical Cancer Association (ECCA), Institutom Ruđer Bošković, NZJZ Dr. Andrija Štampar, uz podršku Ureda SZO u Hrvatskoj i GUZ Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja obilježava 10. tjedan prevencije raka vrata maternice.
Sve za nju-Biser mudrostiOd te bolesti u Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli, a svaki treći dan jedna žena umre. Partneri su u povodu obljetnice organizirali niz aktivnosti u sklopu javnozdravstvene kampanje.

Povodom 10. tjedna udruga promovira globalnu kampanju dostupnu na www.hellocurly.org kojom se poziva pojedince i organizacije diljem svijeta na podršku prevenciji te na originalan i simpatičan način podsjeća da su edukacija, cijepljenje i probir temeljne poluge prevencije. Stranica je kreirana prema ideji agencije Bruketa&Žinić OM. Također se kroz tekst deklaracije skreće pažnja i na važnost kvalitetnog liječenja, psihološke i palijativne skrbi. Pojedinci mogu neposredno podržati Listu prioriteta prevencije, a organizacije koje pružaju podršku oboljelima ili se žele pridružiti naporima prevencije mogu putem online obrasca poslati svoje podatke i ucrtati se na kartu svijeta koja je dio web stranice. Tako postaju dio svijeta u borbi za bolju prevenciju. Prevencija se promovira na simpatičan način putem kratkih crtanih videospotova s najvažnijim porukama: edukacija, cijepljenje i probir.

Almenka Balenović i Sanja VejnovićHrvatski zavod za javno zdravstvo, organizira u suradnji s partnerima iz kampanje simpozij Pobijedimo rak vrata maternice u petak, 29. siječnja u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. Simpozij u fokusu ima prevenciju i provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Sve za nju, u ime svih partnera, poziva građane, predstavnike institucija i sve ljude dobre volje da se pridruže središnjem događaju u javnoj kampanji u subotu, 30. siječnja. u Arena centru u Zagrebu, od 11 do 14 sati. Organizatori će dijeliti promotivne letke, a građani svojom donacijom mogu podržati preventivne aktivnosti i psihološku pomoć bolesnicama. ECCA je za njih pripremila Bisere mudrosti kao simbol prevencije raka vrata maternice www.pearlofwisdom.eu.

Na konferenciji za medije u Sve za nju, u ime organizacija i institucija govorili su: predsjednica Sve za nju Almenka Balenović, voditeljica Ureda SZO u Hrvatskoj prof. Antoinette Kaić Rak, predstavnik Ministarstva zdravlja Tomislav Đidara, ravnatelj NZJZ Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice Dinka Nakić, predstavnica ECCA  Magdalena Grce, koordinatorica Nacionalnog programa u NZJZ Dr. Andrija Štampar Maja Marić Bajs te ambasadorica kampanje Sanja Vejnović. Govornici su pozdravili odluku o neobaveznom besplatnom cijepljenju  djevojčica i dječaka u prvim razredima srednje škole te zajedništvo institucija i civilnog društva u preventivnim aktivnostima. Opći je zaključak da u Hrvatskoj imamo odličan program probira, ali svi trebamo raditi na podizanju svijesti u javnosti o važnosti svih elemenata prevencije: edukacije, cijepljenja i probira. Istaknuli su da je uspjeh programa što veći odaziv zdrave populacije na preventivne mjere zaštite, testove probira za rano otkrivanje bolesti te preventivno cijepljenje protiv uzročnika bolesti.

Govornici su pozvali sve žene da se odazivaju pozivima iz Nacionalnog programa te uputili poziv građanima da se pridruže ovoj javnozdravstvenoj akciji.


Sve za nju-Keune
Keune od srca – Sve za nju

 

Tagged: , , , , , , , , , ,