Bookmark: Hrvoje Šalković – Nova Mis Čilea

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je roman Hrvoja Šalkovića ‘Nova Mis Čilea’ (Naklada Ljevak, 2015.).

Damir Vujnovac 2‘Život vraća taman koliko mu daješ.’

Dobra i jasna početna slika i informacija o počinjenom ubojstvu lijepo uvode čitatelja u još jedan krimić Hrvoja Šalkovića. Možda ovo ‘lijepo’ i nije najsretniji izraz kad su krimići i ubojstva u pitanju, ali autor je u priču utkao mnogo toga lijepog. Od glavne junakinje, zagrebačke inspektorice Lare, do prizora na samom jugu južnoameričkog kontinenta.

Tko je čitao prethodna Šalkovićeva djela, time sigurno nije iznenađen. Kod njega je putovanje zajamčeno i najmanje što čitatelj može očekivati je da će se radnja seliti jer ne može ostati vezana uz jedno mjesto.

Hrvoje Šalković - Nova Mis ČileaKriminalistički klišeji, kojima autor nije uspio odoljeti ni u svom prethodnom krimiću, ne smetaju toliko koliko pomalo umjetni i neživotni dijalozi. Jezik kojim govore protagonisti romana zanemaren je i tu se nazire prostor za dizanje kvalitete nekih budućih Šalkovićevih krimića. Možda je, odustajanjem od književnog jezika, mogao obogatiti komunikaciju zagrebačkih inspektora i četvrtog koljena hrvatskih iseljenika na jugu Čilea. No, kad ranije spomenuti zemljopis dođe na red, autor pokazuje ono što mu najbolje leži, a paralelno s time dobro priča i priču o ljudima hrvatskih korijena tamo negdje na drugoj strani Zemljine kugle. Punta Arenas opisan je u svega nekoliko riječi, no više nego dovoljno da se čitatelj stopi s njegovim raznobojnim fasadama, obalom mora ili vjetrovima koji tamo nemilosrdno tuku.

Priča je dobro skuhana, podmazana je zanimljivim detaljima i teče prilično glatko, bez zapinjanja na zahtjevnim dijelovima. Dovoljno je maštovita da se čitatelj uživi i prepusti autorovom vođenju.

Knjiga koju je moguće pročitati ‘u jednom dahu’ sigurno je dobra, koliko god joj sitnih nespretnosti pronašli, no Hrvoje Šalković nas je više puta do sad uvjerio da može više i bolje od prozne konfekcije. Nedosljednosti i upitna uvjerljivost nekih postupaka aktera ove priče ipak se zaboravljaju pred sjajnim obratom i odličnim završetkom. Jer… ‘život vraća taman koliko mu daješ’.


Hrvoje Šalković-Valcer protiv Eintrachta
Bookmark: Hrvoje Šalković – Valcer protiv Eintrachta
Tagged: , , , , , , , ,