Bookmark: Ljiljana Matković – Czarna Madonna

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Ljiljane Matković ‘Czarna Madonna’ (CeKaPe, 2014.)

Damir Vujnovac 2‘Svi su imali poneki motiv da ga maknu! Svi!’

Kad roman započinje ubojstvom to obećava napetost i zanimljivost. ‘Czarna Madonna’ Ljiljane Matković počinje upravo tako i do samog nas kraja drži u neizvjesnosti.

Ubojstvom direktora osječkog autobusnog kolodvora radnja je smještena na stvarnu lokaciju i konkretne adrese Osijeka i okolice. Tako će svi koji Osijek i malo poznaju lako stvoriti pred sobom pravo poprište događaja, a ostali će ga bez teškoća zamisliti i u njega smjestiti mnoštvo zanimljivih likova ovog romana za koje je autorica oslonac pronašla u stvarnim ljudima i situacijama koje ju okružuju.

Ljiljana Matković-Czarna MadonnaČinjenica da odmah imamo žrtvu ostavlja nam prostor za upoznavanje ostalih likova povezanih s ubijenim, no i njega upoznajemo kroz cijeli roman, skroz do kraja, bez obzira što ga nismo imali priliku upoznati za njegova života. Zanimljivo je kako osoba ubijena na prvoj stranici romana nastavlja živjeti kao njegov središnji lik. Kroz splet sjećanja i razgovora ulazimo u ostale likove, a priča polako ulazi u nas. Sve je otvoreno, svatko bi mogao imati neki motiv za to nedjelo i biti kriv.

Uz radnju koja nije izgrađena kao klasičan krimić dobivamo i storiju o ljudima, vremenu i gradu. Radnja potpuno zaokuplja čitatelja i kad se zahukta ne dozvoljava ostavljanje za sutra. Lako je čitati pa je lako oprostiti poneku slabiju točku i zaboraviti je u navali novih napetosti i nagađanja o krivcu. Povremeno se dade naslutiti da autorica caruje u nekom drugom žanru, no svojim iskustvom ona obogaćuje krimić dajući mu notu svakodnevnosti i mjeru duhovitosti koja sjeda na pravo mjesto.

U osvrtu na kriminalistički roman nemoguće je izbjeći glavnog inspektora – istražitelja. On ovdje nije središnja osoba i nije poirotovski ubačen u slučaj. Inspektor koji se trudi razriješiti ubojstvo ima neku zajedničku prošlost sa žrtvom ali i s ostalim akterima ove napete priče. Od krvi je i mesa i ne lebdi nadmoćno nad situacijom smješkajući se i pomažući dijelovima slagalice da dođu na svoje mjesto.

Autorica je ovim romanom dala svoj doprinos popularnom žanru u aktualnoj domaćoj književnosti, a pretakanjem svoje mašte u slova zaslužila naše čitanje.

‘Život ponekad ima više mašte od nas u pripremi iznenađenja.’


Pročitajte još: U Zagrebu predstavljena Czarna Madonna , Temelj svega što pišem je istina


 

Tagged: , , , , , , , , ,