Bookmark: Maja Klarić – Vrijeme badema

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu prigodu odabrao je knjigu Maje Klarić ‘Vrijeme badema’ (Fotopoetika, 2016.).maja-klaric-vrijeme-badema‘Poezija je filtrirana ljepota svijeta.’

Maja nas je prevarila. Nakon tri zbirke putopisne poezije obećala je putopisnu prozu, a ‘Vrijeme badema’ započela je stihovima.

No, dobro da je tako. Eto nam proze u suglasju sa snažnim stihovima namijenjenim hodačima, putnicima i svim ljubiteljima putovanja. Ta je kombinacija, zapravo, najsnažnija na mjestima gdje se stihovi i proza sudaraju provocirajući emocije čitatelja, navodeći nas da poželimo putovati vjetrom koji je autoricu ponio na gotovo devetsto kilometara daleki put.

Osim dnevnika putovanja cestom, ovo je i dnevnik unutarnjih putovanja. Propitivanje svojih misli i djela te odnosa s drugima, sastavni je dio mnogih putovanja. Od početka nas prate pitanja važna autorici, ali i svakom tko bi se na ovakvo putovanje otisnuo. Tim pitanjima uspješno usisava čitatelja u priču, pa uz pokret i simpatičnu konfuziju proizvodi aktivan početak kojem je teško odoljeti.

Aktivne se situacije provlače cijelom knjigom, iako autorica ne potencira poteškoće na putu više nego je to uistinu potrebno. Na dionicama puta od kojih bi mnogi putopisci stvorili dramu, Maja Klarić koristi riječ ‘šetnja’, hodajući tridesetak kilometara svakog dana, noseći svu opremu potrebnu za daleko putovanje. Uz opremu, putnik nezaobilazno vuče i odnos prema suputnicima, dnevne oscilacije vlastitog i tuđih raspoloženja te na takvom putu nalazi vremena za introspekciju. Tih slika u ‘Vremenu badema’ ne nedostaje. Pišući o suputnicima, Maja zapravo priča priču o sebi.

U zapažanjima o pročitanom djelu ne bi bilo pravedno prešutjeti vrlo dobru grafičku opremu knjige, privlačan dizajn stranica i divne fotografije Dijane Klarić. Tako zaokružena priča daje potpun dojam putovanja. Knjiga koju valja pročitati na dohvat nam je ruke i samo na korak od početka nekog našeg novog puta.

‘Odredište nikad nije bitno koliko i sam put, put jest cilj.’


Maja Klarić
Putopisna tribina: Maja Klarić i Rujana Ljubić

Maja Klarić - Quinta Pitanga
Putopisna poezija Maje Klarić
Tagged: , , , , , , , ,