Bornstein: Francuski filmovi i istarska vina

Vino & Kino, koncept evenata koji povezuje ljubitelje vina i filmova, donijelo je izvrsnu kombinaciju istarskih vina i paških sireva, a sve začinjeno štihom francuskog filma u prelijepom ambijentu zagrebačke vinoteke i wine bara Bornstein.Milenko Matić istarski je vinar iz mjesta Baškoti s ukupno 22 hektara vinograda koji se nalaze unutar vinskog trokuta Višnjan – Kaldir – Vižinada u društvu ‘velikih igrača’ hrvatske vinske scene.

Unatoč tome, vina Matić još uvijek nisu toliko poznata širokoj javnosti i tim više su bila iznenađenje za posjetitelje među kojima je bilo najviše onih koji su ih po prvi put kušali.

Večer je započela s Matić malvazijom 2019. koja je već na ovogodišnjem En primeuru u zagrebačkoj Esplanadi zapažena od struke. Vrlo je pitka, aromama je zavodljiva, ali nimalo napadna. U kombinaciji sa sirom Paške sirane Mediterano s okusom kadulje bila je dobitna kombinacija.

Drugo vino, nešto neobično što svakako vrijedi bio je Rosé Eros od autohtone istarske sorte muškat ruža (70%) i internacionalnog muškata žutog (30%). Unatoč aromatičnosti po kojoj su muškati prepoznatljivi, ovaj rosé je suptilna i izvrsno izbalansirana ljubavna priča dvaju muškata. Uz ovaj rosé vrlo lijepo se sljubio poznati Pramenko nepogrešivo slastan sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka koji se proizvodi u Paškoj sirani, najstarijoj na otoku Pagu.

Da istarski teran i dozrijevani Paški sir idu izvrsno ruku pod ruku nije nikakvo otkriće, ali dobre stvari treba ponavljati. Milenko Matić donio je Matić Teran 2019. vino dozrijevano jedva dva mjeseca u hrastovim bačvama koje otkriva pravu prirodu ove pomalo neobuzdane i svojeglave sorte. Kaže Milenko kako mnogi njegovi kupci baš vole ovakav svježi teran i da je pravi odabir za ljeto. Cijena od pedesetak kuna čini ga dostupnim za svaki džep.

I na kraju – Malvazija od prosušenih bobica iz 2011. godine. Za mnoge je baš ovo vino bilo pravo iznenađenje večeri, a Milenko je ponosno opisivao koliko je truda i ljubavi uloženo u proizvodnju. Od 9 tona grožđa koje se sušilo dobiveno je tek oko 450 litara vina koje je potom odležavalo u drvenim bačvama starim 150 godina. Rezultat je uistinu impresivno desertno vino.

I nekoliko riječi o filmu tj. o Jean–Luc Godardu i Novom valu kojemu je ovaj event bio svojevrsni tribute. O najpoznatijim filmovima ovog francuskog maestra kao što su ‘Do posljednjeg daha’ (1960.), ‘Prezir’ (1963.), ‘Ludi Pierrot’ (1965.) i ‘Živjeti svoj život (1962.) govorio je gost večeri prof. Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Profesor je komentirao ključne momente filmova, govorio je stručno, a opet dovoljno razumljivo i ležerno. Oni koji su ga pažljivo slušali, mogu slobodno reći da su usvojili još jedno važno poglavlje filmske lektire pod nazivom: ‘Jean-Luc Godard i Francuski novi val’, a sve to s čašom vina u ruci i finim slasnim zalogajima.

P. R.
Tagged: , , , , , , , , , ,