Bosanski lonac premijerno na Sarajevo Film Festivalu

Film ‘Bosanski lonac’ u kojem je glavnu ulogu odigrao poznati BiH glumac Senad Bašić u prestižnoj sekciji ‘Open Air’ imao je svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu.

Radnja filma prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

Uz Senada Bašića, glumačku ekipu čine Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Goran Grgić, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger…

Sarajevo Film Festival pokazao se kao idealno mjesto za svjetsku premijeru filma, a gledalište je bilo popunjeno do zadnjeg mjesta. Činjenica da je film premijerno prikazan upravo u Sarajevu bila je važna i filmskoj ekipi.

Čini mi se da je premijera Bosanskog lonca na festivalu u Sarajevu nešto poput savršenog spoja. Nigdje ne bi bilo kao što je ovdje. Htjeli smo napraviti višeslojan film koji će uspostaviti komunikaciju s publikom i izgleda mi kao do smo to i postigli. Teme o kojima film govori mislim da su bliske ljudima s naših prostora, ali tiču se i bogatog zapada. Nikog ne osuđujemo, ne patroniziramo, želimo razumjeti, te publiku potaknuti na emotivni doživljaj’, izjavio je scenarist i redatelj Pavo Marinković.

Senad Bašić također je izrazio zadovoljstvo mjestom na kojem je film premijerno prikazan. ‘Poziv da svjetska premijera bude na 29. SFF-u istinski me obradovao. Vjerujem da je SFF odlična platforma koja će Bosanski lonac učiniti vidljivim publici i filmskom svijetu.’

Dugotrajni aplauz nakon projekcije najveća je nagrada cijeloj filmskoj ekipi, a budući da je gledalište u više navrata odjekivalo spontanim i glasnim smijehom, čini se da je ‘Bosanski lonac’ začinjen baš po mjeri.

Glavni je producent hrvatske, austrijske, BiH koprodukcije Stanislav Babić (Telefilm), a film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

M. R. / Foto: SFFTagged: , , , , , , , , , ,