Svečano otvoren 29. Sarajevo Film Festival

Ceremonijom u Narodnom pozorištu svečano je otvoren 29. Sarajevo Film Festival.

Festival je otvoren projekcijom filma ‘Poljubite budućnost’ (Kiss The Future) Nenada Čičina-Šaina, čiji scenarij potpisuju on i Bill Carter. Počasno Srce Sarajeva uručeno je redatelju i piscu Marku Cousinsu kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi ekipe filma ‘Poljubite budućnost’: Nenad Čičin-Šain, Bill Carter, Bono, The Edge, Blake Levin, Sarah Anthony, Drew Vinton, Christiane Amanpour, Ned O’Hanlon, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Mirsad Purivatra, Boris Šiber, Enes Zlatar, Srđan Gino Jevđević, Alma Ćatal, Asja Dupanović, Nurdžahan Rešo, Bradley Stonesifer, Samir Fočo, Eric Burton, Howard Berstein, Molly Butler i Perla Ovadija Mosca.

Članovi benda U2 na crvenom su tepihu izazvali potpuno oduševljenje, a filmskoj ekipi pridružila se i Christy Turlington, bivši supermodel i aktivistica. Tijekom 1990-tih bila je jedna od ultimativnih zvijezda svijeta mode, često proglašavana najljepšom ženom na svijetu, a danas je osnivačica neprofitne organizacije Every Mother Counts, koja u fokusu ima sigurnost trudnoće i poroda za svaku majku. Zajedno s publikom Sarajevo Film Festivala u Ljetnom kinu Coca –Cola pogledali su emotivni dokumentarac Nenada Čičina-Šaina, a iza projekcije gledateljima se obratio i Bono, i to na najljepši način, pjesmom.

Filmom ‘Poljubite budućnost’ počeo je i program Sarajevo Film Festivala u Mostaru i Tuzli. Projekcije su održane u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar i u Bingo Ljetnom kinu Tuzla.

Čast da vodi svečanost otvaranja 29. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je mladom glumcu Lazaru Dragojeviću. Na Festivalu će biti prikazano 235 filmova u 18 festivalskih programa, a u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva je 49 filmova.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba

A. P. / Foto: SFF


Tagged: , , , , , , , , , ,