Braco Dimitrijević: Autobiografija svjetski znanog umjetnika

U izdanju Frakture objavljena je autobiografija Brace Dimitrijevića ‘Louvre je moj atelje, ulica moj muzej‘, koja će biti predstavljena 19. lipnja u zagrebačkoj Laubi u prisustvu autora te književnika Miljenka Jergovića i Frakturina urednika Seida Serdarevića.

U njoj je, na više od 1000 stranica i uz 300 ilustracija, opisano nevjerojatno umjetničko i životno putovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih umjetnika.

Naslov autobiografije precizno i točno opisuje Dimitrijevićev umjetnički rad. Od prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do najvećih svjetskih muzeja i galerija on beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, a svojim djelima osvaja srca milijuna. Autobiografija Brace Dimitrijevića nevjerojatno je umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove svojih zavičaja, Sarajeva i Dubrovnika, nasljeđa svoga oca, jednog od najvažnijih jugoslavenskih avangardnih umjetnika Voje Dimitrijevića i svoje majke, izvanredne Jelene Dimitrijević.

Poput najuzbudljivijeg romana njegova autobiografija pokazuje da su strast, talent, upornost, neposustajanje pred naizgled nepremostivim preprekama oni elementi koji su potrebni da svijet razumije i prihvati drugačije, a da je umjetnički jezik univerzalan i razumljiv svima, od blaziranih bogataša do životinja u zoološkom vrtu.

Pročitajte prvi ulomak iz autobiografije ‘Louvre je moj atelje, ulica moj muzej!

F. R. / Foto: Fraktura i privatna arhiva


Tagged: , , , , , , , , , , ,