Braco Dimitrijević: Moj prijatelj Joseph Beuys

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, Braco Dimitrijević održat će 15. prosinca (18 sati) predavanje uz izložbu ‘Joseph Beuys: Tko ne želi misliti, leti van!’.

Braco Dimitrijević i Joseph Beuys na otvaranju samostalne izložbe Brace Dimitrijevića u Städtisches Museumu u Mönchengladbachu, 1975.

Prijateljstvo dvojice umjetnika obilježeno je sretnim slučajem. Otvorenje izložbe Brace Dimitrijevića u galeriji glavnog promotora suvremene umjetnosti u Napulju, Lucija Amelija, održano je 1971. godine. U isto vrijeme i na istom mjestu održana je i prva samostalna izložba Josepha Beuysa u Italiji. Na poleđini pozivnice za Beuysovu izložbu greškom je otisnuto ime 23 godine mlađeg umjetnika i obrnuto. Greška je ispravljena, ali ta je epizoda simbolički označila početak jednog dugog prijateljstva koje je trajalo do kraja Beuysova života. U jednom od djela iz glasovitog ciklusa ‘Triptychos Post Historicus’ iz 1980-ih, Dimitrijević će posegnuti za pustenim šeširom Josepha Beuysa, a on će pak na tu gestu odgovoriti pretvarajući Dimitrijevićevu omiljenu kožnu jaknu u umjetnički rad.

U predavanju posvećenom legendarnom njemačkom umjetniku, Braco Dimitrijević evocirat će uspomene na vrijeme koje su proveli zajedno, ali i iz prve ruke svjedočiti o metodi Beuysova stvaranja.

Predavanje će se održati u prostoru izložbe ‘Omaggio a Joseph Beuys – Beuys u djelima hrvatskih suvremenih umjetnika’, u sklopu koje je predstavljeno djelo Brace Dimitrijevića iz ciklusa ‘Prolaznik kojeg sam slučajno sreo’. Ciklus prvi put izveden u Zagrebu kao urbana intervencija, nekadašnjem studentu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti širom je otvorio vrata u svijet i već od početka 1970-ih svrstao ga među najznačajnije predstavnike konceptualne umjetnosti na međunarodnoj sceni. Izlagao je u najznačajnijim svjetskim muzejima među kojima su: Tate, London; MoMA, New York; Guggenheim Museum, New York; Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Pariz; Ludwig Museum, Köln; Museum Moderner Kunst, Beč; Van Abbemuseum, Eindhoven, itd. Njegova velika retrospektivna izložba održala se u Zagrebu 2017. u Muzeju suvremene umjetnosti. Braco Dimitrijević danas živi i radi između Zagreba, Pariza i Londona.

MSU / Foto: Živojin DacićTagged: , , , , , , , , ,