BregFest: 2. festival vina Bregovite Hrvatske

Na drugom BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske, predstavit će se više od 300 vina iz srca Hrvatske. Festival će se održati u kući za ljude i umjetnost Lauba u petak, 20. listopada, od 15 do 21 sat.

Bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija, a obuhvaća vinogorja Zagorja, Međimurja, Prigorja, Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine. Ovu regiju odlikuju velika raznolikost tala i sorti grožđa zahvaljujući čemu ima široku lepezu vina – od pjenušaca preko vina od sorti grožđa koje dijeli s ovim dijelom Europe, do vina od autohtonih sorti grožđa među kojima su kraljevina, portugizac, škrlet i pušipel. Klimatski i pedološki uvjeti središnje Hrvatske naročito pogoduju proizvodnji svježih, elegantnih, laganih i pitkih vina te kompleksnih bijelih i crvenih vina.

Na BregFestu svoja će vina predstaviti čak 50 vinara Bregovite Hrvatske. Oni kvalitetom svojih vina oduševljavaju kako zaljubljenike u dobru vinsku kapljicu, tako i iskusne enologe. Neki osvajaju i nagrade na najcjenjenijim ocjenjivanjima vina poput Decantera.

Posjetitelji BregFesta moći će razgledati i izložbu ‘Od bobice do kupice’ te se uključiti u atraktivne vinske radionice. Keramičarka Nela Marušić vodit će radionicu izrade keramičkih kupica za vino, sommelier Darko Lugarić govorit će o jantarnim vinima, a njegov kolega Mario Meštrović održat će izlaganje ‘Bregovita Hrvatska – sretan terroir za sauvignon blanc’.

Uz vina, na festivalu će se predstaviti i tradicionalna jela Bregovite Hrvatske. Na taj će način posjetitelji uz vinarije upoznati i agroturističku ponudu Grada Zagreba te osam okolnih županija.

Ulaz na festival je slobodan, a vina će se moći kušati po promotivnim cijenama. Bit će omogućena i prigodna prodaja vina.

BregFest organizira udruga Bregovita Hrvatska, regionalna organizacija za vinsku regiju Središnja bregovita Hrvatska. Udruga je posvećena unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva te promidžbi vina istoimene regije.

Dodatne informacije možete pronaći na https://bregovitahrvatska.hr/

K.R. / Foto: promo


BregFest: 1. festival vina Bregovite Hrvatske


Tagged: , , , , , , , , , ,