In vino veritas by Tomislav Radić: BregFest

‘U zdravlje ja tebi pijem
Pij ti meni:
Života nam nek se nada
Vijek zeleni’
(Hugo Badalić,1851.-1900.)

U Zagrebu je 28. listopada održan BregFest – prvi festival vina Bregovita Croatia – vinske regije koja obuhvaća vinogorje Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine i grad Zagreb.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar simboličnom je zdravicom označio početak BregFesta i pozdravio brojne okupljene vinare u prostoru AvantGardena.

Festival BregFest organizirali su vinari, članovi Udruge Bregovita Hrvatska. Udruga je osnovana 2019. godine. Velik međunarodni uspjeh vinari Bregovite Hrvatska ostvarili su ove godine na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu osvojivši jednu platinu, četiri zlata, 24 srebra i 49 bronci.

Na Festivalu je predstavljeno 140 vinskih etiketa, nastupilo je 36 vinarija Bregovite Hrvatske. Okupljene na otvorenju pozdravili su i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, izaslanik zagrbačkog gradonačelnika Emil Tuk i predsjednik Udruge Bregovita Hrvatska Josip Tržec.

Središnju brežuljkastu Hrvatsku čini pet vinorodnih podregija, odnosno pet različitih zaštićenih oznaka izvornosti (POI).Na krajnjem istoku, uz rijeku Savu, smjestila se Moslavina s vinogradima na blagim obroncima Moslavačke gore. Sjevernije, na blagim obroncima Medvednice, Kalnika i Bilogore, smjestilo se vinogorje prigorsko-bilogorske podregije. Zagorje-Međimurje je najsjevernije područje uzgoja vinove loze u Hrvatskoj s karakterističnim brežuljkastim položajima koji se na sjeveru spajaju s Alpama, dok Plešivicu karakteriziraju slikoviti i jedinstveni vinogradarski amfiteatri Žumberačkog gorja. Na području lijevo od rijeke Kupe i njezinih pritoka Mrežnice i Dobre, na niskim brežuljkastim planinama Vukomeričkih gorica, prostiru se vinogradi u vinorodnoj podregiji Pokuplje.

Deset međimurskih vinarija je i ove godine, ponovno početkom studenog, na tržište izbacilo Mlado Međimurje, novo mlado vino iz berbe 2022. Na prvom otvorenom kušanju ovogodišnje berbe, koje su 3. studenoga upriličili u Zagrebu, u restoranu Rougemarin, okupili su se brojni ljubitelji mladog vina iz metropole. Na prosudbu im je svoje uratke ponudilo deset vinarija uključenih u projekt, a to su Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Munđarov breg, Preiner i Štampar.

Projekt Mlado Međimurje su pokrenuli mladi međimurski vinari koji su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina. Na taj su se način pridružili svjetskim vinskim regijama, posebice onima u Austriji i Francuskoj gdje se odabrana mlada, buteljirana vina nude na tržištu samo dva do tri mjeseca nakon berbe. Specifičnost ovog projekta su i sami autori vina koji su redom mladi i ambiciozni pripadnici druge generacije vinara, koji uspješno nastavljaju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

Mlado Međimurje je nježno, živahno i atraktivno vino. Karakterizira ga lagani okus, niski alkohol, vrlo intenzivan i privlačan miris, vitko tijelo i lepršava svježina. Zbog toga idealno funkcionira kao vino za predah, neformalna druženja i obiteljske objede.

Festival Zemlja, vina na kojem se predstavilo 40-tak izlagača iz Slavonije i Baranje i mađarske regije Villany, koji proizvode vrhunska vina i plasiraju ih na domaće, EU i svjetsko tržište, održan je 21. listopada u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Vinske udruge aktivne su. Nude vina tržištu a kultura pijenja vina sve je bolja, vinoljubaca je sve više, vina se sve više kušaju s mjerom u čemu prednjači ‘ženski svijet’. Tako su na kušanjima proteklih dana u Zagrebu vinoljubice bile podjednako zastupljene kao i muški poklonici dobrih vina.

‘Oblak je korpa grožđa, puna boja:
Crvana, žuta kiša pljušti, prska;
vinograd plamti, šuma, šaš i trska
i gori vatra usred zrelih hvoja.’
(Vladimir Kovačić,1907.-1959.)

Ovjavljno u reviji Agroglas, 16. studenoga 2022.


Tagged: , , , , , , , , ,