In vino veritas by Tomislav Radić: Na vino u Kaštela

‘Ja gledam: nestaju boje
i sunce gasne sve tiše.
Još se u čaši vina
zadnji odbljesak njiše
i mre’
(Gustav Krklec, 1899.-1978.)

Iako se Kaštelanska rivijera promovira pod sloganom ‘Sedam razloga za posjet’ – aludirajući na sedam Kaštela ( Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica, Sućurac) za vinoljupce je najmanje 11 razloga, koliko je autohtonih vinskih sorti na ovom području (ljutun, dobričić, glavinuša, ninčuša, babica, mladenka, rogoznička, vlaška, plavac mali i maraština). Među njima je najpoznatiji, naravno, crljenak kaštelanski, poznat pod sinonimima tribidrag, pribidrag, zinfandel, primitivo i kratošija.

Godine 1997. kalifornijska znanstvenica Carole Meredith sa sveučilišta u Davisu, Kalifornija, komunicirajući s kolegama – među kojima se našao i slavni kalifornijski vinar hrvatskog porijekla Miljenko Grgić – posumnjala je u točnost teze koja je zagovarala da je zinfandel, tada već uvelike rasprostranjen i raširen u SAD, izvorna američka sorta. U suradnji s prof. Maletićem i prof. Pejićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, u vinogradima Ivice Radunića iz Kaštel Novog uzorci crljenka ukazuju na stopostotnu genetsku identičnost sa zinfandelom. Uz 11 trsova kod Ivice Radunića, još je 16 preostalih trsova pronađeno u Mimicama kod Omiša.

Danas je proizvodnja crljenka kaštelanskog u porastu, no i dalje vrlo mala. Samo 12 udruženih proizvođača kaštelanskog crljenka dobilo je oznaku visoke kvalitete ustanove RERA pod nazivom ‘Pravi kaštelanski crljenak’, a ugostiteljski objekti i vinoteke koje žele istaknuti oznaku Zinfandel friendly moraju ispuniti čak 22 uvjeta, među kojima su poznavanje povijesti sorte, te način uzgoja loze i proizvodnje vina.U rezidenciji veleposlanika SAD u Hrvatskoj kušala su se američka vina iz aktualne ponude tvrtke Vrutak, većina njih vezana uz Hrvate, među kojima prednjači ime Miljenka Grgića. Na kušanju kojem su domaćini bili Mark Fleming, voditelj ekonomskih poslova SAD u Hrvatskoj i Siniša Drkula, direktor Vrutka nazočio je i Luca Brugnaro iz kompanije Constellation Brands, a voditelj degustacije bio je novinar i pisac o vinima Saša Špiranec.

Predstavljene su vina: Sauvignon Blanc Private Selection 2020, Robert Mondavi Winery, Chardonnay 2019, Grgich Hills Estate, Cabernet Sauvignon 2017, Mondavi Private Selection, Robert Mondavi Winery, Cabernet Sauvignon 2017 , Lander-Jenkins Vineyards, Zinfandel, 2017 Grgich Hills Estate i Zinfandel Predator Old Vine 2019, Rutherford Ranch. Svjetski afirmirani Miljenko Grgić (Pariška presuda, kada su na ocjenjivanju kalifornijska vina pobijedila francuska) odigrao je veliku ulogu i u vinarijama Roberta Mondavija.

Miljenko Grgić vinski podrum ima i na Pelješcu, u kojem se mogu kušati i njegove dalmatinske interpretacije zinfandela odnosno crljenka odnosno tribidraga odnosno kratošije te njegov cabernet sauvignon.

Hrvatska ima odlična vina i bijela i ‘crnjake’ a ova vinska godina bit će jedna od najboljih u ovom stoljeću, pa se nadamo i dobrom crljenku kaštelanskom koji je prema riječima sommeliera Tome Jakopovića, dopadljivo, sadržajno i karakterno vino koje odiše snagom, ali i svježinom.

‘Na trsju rijetki grozdovi se zlate.
Jesen je mačka: žmirucka i spava,
a za brežuljkom mirno teče Drava
i jablani je, graničari prate.’
(Vladimir Kovačić, 1907.-1959.)

Objavljeno u Agroglasu 19. listopada 2022.


Tagged: , , , , , , ,