In vino veritas by Tomislav Radić: Zelina je naša navek puna čaša

‘Puna srca, pune čaše!
Neka živi, što je naše!
K tomu ljubav svaki čas
braćo, neka vodi nas!
(Aleksandar Zdenčaj)

U Svetom Ivanu Zelini navek se dobro pilo. Zelina ima bogatu vinsku povijest. To je jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća.

Prva izložba vina održana je 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821.-1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi ‘Vinogradar’ učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Europe.

U gradu Sveti Ivan Zelina održana je 54. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Na ocjenjivanje stručnog povjerenstva od 18 članova, pod vodstvom predsjednice komisije prof. dr. sc. Ane Jeromel, koje je održano prije Izložbe, pristigla su 374 uzorka vina. Nakon ocjenjivanja dodijeljeno je 106 zlatnih, 151 srebrna i 62 brončane medalje te šest priznanja.Traminac izborna berba prosušenih bobica 2019., vino vinarije OPG Josip Rajaković, proglašeno je šampionom 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i šampionom vina Zagrebačke županije.

Nagrada Ljerka Habuzin za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dodijeljena je vinu Kraljevina Zelina 2021 OPG-a Puhelek Purek. Nakon prošlogodišnje Decanterove nagrade i visokih 92 boda koje je Sauvignon obitelji Puhelek-Purek osvojilo u Londonu, dobili su srebrnu medalju u  Portugalu na najvećem svjetskom ocjenjivanju sauvignona Concours Mondial du Sauvignon. Na tom natjecanju sudjeluju vina sa svih kontinenata i iz svih važnih vinskih regija svijeta, a ove godine ocjenjivalo se 1120 uzoraka vina iz 23 zemlje.

Nagradu Milan Pažić za najbolje ocijenjeno bijelo suho vino osvojila je Graševina 2020 Mons Aureus, a nagrada Pero Krznarić, za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprevrela šećera, izuzev predikatnih vina, dodijeljena je vinu Chardonnay Principovac 2018., Iločki podrumi.

Hrvatska je mala velika vinska zemlja ali to malo tko u svijetu zna. U poplavama vina sa svih strana, a ima ga sve više i u nas i u svijetu, ipak na svjetskom tržištu ima mjesta i za hrvatska vina, pa bio to i izvoz malih količina. Kvaliteta vina koja su se kušala u Zelini neosporna je, a veseli da je sve više novih vinara.

‘Nut popil sem ja kupicu,
i napil sem ja zdravicu
mojem dragom
bližnjem pajdašu
(Predilirska napitnica, zapisano 1801.)

Objavljeno u Agroglasu 13. srpnja 2022.


Tagged: , , , , ,