In vino veritas by Tomislav Radić: Vino pod ključem

‘Nudar braćo čaše z vinom sad napunite,
Zdravicu horvatskem sinom vernem napite;
Neka žive naša sloga, vsaki pravi Slav,
Pravi sinko roda svoga neka bude zdrav!’
(Ljudevit Gaj, 1809.-1872.)

Vinarija Franc Arman predstavila je inovativnu liniju Teran Barrique vina u zaključanoj kutiji koja se otvara tek nakon tri mjeseca.

Projekt spaja svijet tehnologije i vinarstvo, a rezultat je aplikacija koja uvodi u svijet enologije, povijesti vina i tradicije vinarije Franc Arman, koja postoji više od 170 godina, kao i vrhunskog vina sorte Teran.

Novi proizvod vinarije je Teran Barrique, crno vino kojem je potrebno tri mjeseca da potpuno sazrije te tako prožme sve svoje komponente, kako bi svi koji uživaju u vinu mogli doživjeti njegove najbolje okuse. Boca tog istarskog vina nastalog od ručno branih grozdova i najnaprednije enološke tehnologije stavljena je u posebno dizajniranu kutiju koja naglašava važnost vremena, a od vinoljubaca zahtijeva posebno strpljenje. Jer, kutija se otvara tek nakon tri mjeseca – i to ne bilo kako.

‘Svako naše vino priča jedinstvenu priču i vodi vas na nezaboravno putovanje. Specifičnost ovog vina leži u tradicionalnoj metodi sazrijevanja, gdje njegova kvaliteta s vremenom postaje sve bolja. Mnogi naši kupci u neznanju prerano otvaraju crna vina, stoga smo odlučili dizajnirati kutiju koja naglašava važnost vremena, zahtijevajući strpljenje’, kazao je Oliver Arman, vlasnik vinarije Franc Arman

Za otvaranje kutije potrebna je šifra koja se dobije na aplikaciji Teran Barrique, a otkriva kada je pravo vrijeme za kušanje. Aplikacija je besplatna i dostupna preko QR koda na kutiji. Kroz 28 poruka i 7 poglavlja može se saznati zanimljivosti iz enologije, povijesti obitelji Arman, najstarijoj vinskoj boci, proizvodnji vina te značajkama Teran Barriquea.

‘Boljka suvremenog čovjeka je da mu uvijek nedostaje vremena, treba imati sve, sada i odmah. Zato smo napravili ovaj projekt koji poziva potrošača na strpljenje, usporavanje ritma kako bi se uskladili s usporenim ritmom potrebnim za proizvodnju kvalitetnog vina. To smo učinili upravo s aplikacijom – najčešćim suvremenim alatom’, naglasio je Anselmo Tumpić, kreativni direktor studija Tumpić-Prenc.

Na pet metara ispod zemlje, zrelija te karakterom kompleksnija vina nastaju u drvenim barrique bačvicama. Tako je nastalo i ovo vino čiji terroir – okuse i mirise tla, opipljivu srž života vinove loze može se doživjeti u čaši vrhunskog vina Franc Arman vinarije.

‘Mnoga vina danas niti ne dožive svoj vrhunac, trenutak u kojem njihova kvaliteta dolazi do punog izražaja jer se popiju prebrzo. Zato mi je izuzetno drago da je vinarija Franc Arman osmislila ovakav projekt. A osim same kvalitete vina koja se diže s vremenom, ova kutija tjera nas i da na trenutak razmislimo i naučimo o tome što imamo u čaši. Jer vino je puno više od samog pića, potrebno je puno vremena i truda da bi se ono proizvelo. Baš zato mislim da ćemo ga i više cijeniti kad ga budemo morali malo ‘pričekati’, rekao je Tomislav Tuđen, izvršni direktor Miva&Mohor trgovine.

Povijest vinarije Franc Arman seže u 1850. godinu kada je djed obitelji Edoardo Arman u vinograde sadio sorte malvazije i terana, a teran je glavna sorta grožđa više od 100 godina. Povijesna tradicija nastavlja se i danas, a čine je brojne ruke vrijednih vinara na području istarskog mjesta Narduči, blizu Vižinade.
Vina je mnogo u svijetu. Trgovinske granice već su dugo obrisane. Tek maglovita su sjećanja na vremena kada su se vodili vinski ratovi i razbijalo butelje na granici. Uvriježeno je mišljenje da je Europska zajednica nastala zbog ugljena i čelika, ali razlozi su mnogo dublji. Trebalo je regulirati i razmjenu mnogih drugih proizvoda, pa i vina. Sada kada su dostupna vina iz cijeloga svijeta, treba se u promidžbi izdvojiti, posebice kada imate vrh kvalitete kao Arman.

‘Tvojih loza, domovino,
Tvoji sinci piju vino:
Tvojoj žrtvi krvca naša,
Tvojoj sreći prva čaša!’
(Petar Preradović, 1818.-1872.)

Objavljeno u Agroglasu, 18. svibnja 2022.


Tagged: , , , , , , ,