In vino veritas by Tomislav Radić: Certifikati i nagrade

‘V breg se penje trs za trsom,
bota šakom u šaki,
prignuli se k zemli doli,
čas, i vrh bu taki’
(Nikola Pavić, 1898.-1976.)

Obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti stjecanje je ekološkog certifikata.

Ekološki pristup budućnost je Plešivice, ali i ostalih vinskih regija,koje se okreću ‘iskrenim’ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši. U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban.

Talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti, Tomce je uveo u svijet biodinamike, koja koristi samo prirodna sredstva.. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački Demeter certifikat koji ima još strože odredbe ekouzgoja.

Obitelj Tomac već je dva puta ove godine prezentirala biodinamička vina i Plešivicu i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine održanom u New Yorku, a potom i u Londonu te je pozvana i na prezentaciju svojih proizvoda u Berlin.

Ekološki certifikat izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a put do stjecanja ove oznake je zahtjevan, no u konačnici potvrđuje kvalitetu i posvećenost proizvođača eko uzgoju.

Vina Cmrečnjak iz Svetog Urbana, Štrigova iz Međimurja, dobila su zlatne medalje za Pušipel Xtrem i za Sivi pinot na Međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu AGRA koji je održan u slovenskoj Gornjoj Radgoni i na kojem je nastupilo 1750 izlagača iz 31 zemlje.Na ocjenjivanju vina sudjelovalo je 167 vinara sa 626 uzoraka iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Makedonije i Njemačke. Proglašene su i vinarije prvaci pojedinih država. Vinarija Cmrečnjak proglašena je prvakom Hrvatske.

Vinarije iz Hrvatske koje su se okitile zlatom su: Adriano Sošić, Vižinada – Malvazija istarska 2021; San Mauro, Momjan – Muškat momjanski 2021; Sokač vina, Strmec – Muškat žuti 2021; Vina Belje, Darda – Graševina single vineyard nefiltrirano 2021, Frankovka 2012; Cmrečnjak, Sveti Urban Štrigova – Pušipel Xtreme 2019, Pinot sivi 2021 i Boris Novak Banfi, Međimurje – Chardonnay 2021.

I na najprestižnijem ocjenjivanju vina na Decanteru i na svim drugim svjetskim ocjenjivanjima hrvatska vina dobivaju prestižne nagrade. Imamo odlična vina, a berbe su sve bolje. Ovogodišnja dat će vrhunska vina. Zbog obilja sunca i bez kiše koja je ipak pala, ali u pravo vrijeme, grožđe je zdravo i slatko, pa očekujemo još jednu ‘vinsku godinu’ za pamćenje.

‘Na rodnom brijegu zori vinograd,
pod hladnim blijedim plohama,
i sniva zlatni san’
(Gustav Krklec, 1899.-1978.)Tagged: , , , , , , , , ,