In vino veritas by Tomislav Radić: Platina za Šoškića

‘Veselo mu srce,
Koj pije vince;
V tugi je batrivost,
Vu nesreći zablivost.
Hej, druže, pimo ga
Čak do rana belega!’
(Tituš Brezovački,1757.-1805.)

Tri platinaste medalje osvojili su hrvatski vinari na ovogodišnjem Decanterovom ocjenjivanju – 16 zlatnih, 111 srebrnih i 184 brončane. Benvenuti San Salvatore Muškat 2017., Kozlović Malvazija Santa Lucia 2017. i Dvorska vina Šoškić Rizling Haiku 2019.osvojili su platinaste medalje.

Dvorska vina Šoškić, Haiku (rajnski rizling i manzoni bianco) 2019. osvojio je najviše priznanje na najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, platinasto odličje. Vinar s Plešivice (30 km od Zagreba), Siniša Šoškić koji ima sinove Leonarda i Vjeku, već je trideset godina na vinskoj sceni. Šoškić je 1992. godine kupio tri hektara vinograda i staru kuću ne znajući da kupuje bivši dom dr. Ante Starčevića. U vinogradu je počeo saditi loze rajnskog rizlinga, sauvignona, chardonnaya, crnog pinota i sivog pinota. Od 2019. godine Šoškić vinarija proizvodi svoju posebnu liniju ‘Taste of terroir’ za koju koriste grožđe sa svojih najboljih položaja Rebra i Gorička, vinograda starijih od 25 godina. Danas se obrađuje osam hektara vinograda.

Sva bijela vina linije ‘Taste of terroir’, Rajnski rizling, Sauvignon i Sivi pinot, nakon fermentacije u inox cisternama pretaču se u velike hrastove bačve i tamo odležavaju na talogu šest mjeseci. Crni pinot linije ‘Taste of terroir’ nakon fermentacije u inox cisternama pretače se u hrastove bačve od 500 litara i tamo odležava 24 mjeseca. U završnom ciklusu proizvodnje, vina odležavaju u bocama kako bi se dostigla optimalna kvaliteta.Osim Dvorskih vina proizvodi se i vinjak. Za litru vinjaka potrebno je osam do deset litara vina. Bačva za prvi destilat vinjaka mora biti nova kako bi dala piću adekvatnu boju i aromu (a jedna stoji oko tisuću eura). Vinjak odležava deset godina.

Šoškići imaju sedam svojih vinoteka. Pet ih je u Zagrebu, na tržnicama – na Dolcu, Kvatriću, Jarunu, Utrini, Trešnjevci – a po jedna u Karlovcu i u Rijeci. To su vinoteke s tradicijom duljom od 20 godina, u njima se prodaje 30-ak proizvoda, vina, rakije, octevi i sok od bazge.

Danas je veća kultura vina, radije se kupuju sortna nego stolna vina. U posljednjih nekoliko godina narasla je i kupovna moć. Uvođenje eura stvorit će i privid da se manje troši, jer su vinska uživanja predviđena i za jedan euro po čašici.

‘Čim je vino dragše cene,
S tim ga rajše piju žene.’
(Pavo Ritter Vitezović, 1652.-1713.)

Objavljeno u Agroglasu 24. kolovoza 2022.


Tagged: , , , , , , , , ,