Ca’ di Rajo: Prosecco iz bajkovitog Veneta

Na svega tri sata vožnje od Zagreba nalazi se Veneto, jedna od najbogatijih talijanskih regija, koja krije mnoga iznenađenja. Tu se more gotovo spaja s Alpama, a poznato je po jednom od najpopularnijih svjetskih pića – proseccu.Prava prosecca dolaze jedino iz ove regije. Petnaestak minuta vožnje od autoputa Trst–Venezia–Milano nalazi se bajkovito mjesto Piave. Već pri dolasku primjećujemo brojne vinograde u ovoj ravnici podno Alpa. Regija je ovo s raznim vremenskim prilikama, s puno vlage, no opet pogodna za uzgoj nekih od najboljih sorta na svijetu.

Jednu od najpoznatijih talijanskih vinskih oaza Ca’ di Rajo, 2005. je u pokrajini Veneto osnovala obitelj Cecchetto koja se proizvodnjom vina bavi od 1931. godine. Prvih 25 hektara posjeda oko današnje vinarije zasadio je djed Marino Cecchetto prije 60 godina. Desetljećima poslije, braća Simone, Alessio i Fabio udružili su znanja te na imanju u srednjovjekovnom selu na području Piave stvorili impozantnu proizvodnju od tri milijuna litara raznih vrhunskih vina. Polovica od ukupno 85 hektara današnjeg zemljišta nalazi se u Venetu, a preostali dio u Furlaniji.

‘Proizvodimo između 1.000.000 i 1.600.000 boca vina godišnje, veliki dio toga je prosecco, ali također proizvodimo bijelo i crno vino. Ovih dana s velikim veseljem po prvi puta dolazimo u Hrvatsku. Znamo da su Hrvati poznavatelji dobrih vina i veselimo se prvom susretu’, otkriva Fabio Cecchetto.

Moderno uređena vinarija Ca’ di Rajo nesvakidašnjim konceptom spaja prošlost i budućnost te se savršeno uklapa uz jedinstvenu arhitekturu susjednih povijesnih zdanja kao što su crkva i toranj iz 10. stoljeća ili pak poznata Casa Convento i Tower of Rai iz 14. stoljeća.

‘Ca’ di Rajo je privatna obiteljska tvrtka, a njome upravljamo ja i moja dva brata Alessio i Simone. Imamo jedinstven sustav uzgoja koji se zove bellussera s kojim proizvodimo jedinstveno, autohtono vino. Želimo predstaviti cijelom svijetu naš jedinstveni sustav i u ovom smo trenutku vinarija s najviše vinograda koji koriste bellusseru i time se ponosimo. Imamo sreću što u našem vinogradu prirodno imamo vodu ispod vinograda tako da ga ne moramo previše navodnjavati. Korijeni mogu upijati vodu iz tla i to je iznimno dobro za rodnost vinograda.’

Cjelokupni koncept proizvodnje zaokružuje posebna bellussera tehnika sadnje. Vinova loza podignuta je do četiri metra od tla i raspoređena u polukrug, pa može rasti i širiti se oslobađajući svu snagu. Uz funkcionalnost, ova tehnika predstavlja i impresivni vizualni identitet specifičan za ovaj kraj.

Upravo na jednom takvom druženju bili su braća Bruno i Borna Medić koji su odrasli u gradu Pordenone, desetak minuta vožnje od Piave. Oni su se za vrijeme lockdowna odlučili na povratak u Hrvatsku. Ovi mladići istraživali su hrvatsko tržište i zaključili kako će upravo ovaj izniman prosecco brzo pronaći svoj uspješan put u Hrvatskoj. ‘Predstavljamo odličan proizvod koji će građane Hrvatske sigurno osvojiti i brzo postati sastavni dio njihovih druženja!’, zaključio je Borna Medić.

T. D. / Foto: Lukša Marotti

Tagged: , , , , , , , , , , ,