Cannes: Emotivan prosvjed na premijeri Vizije leptira

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film ‘Vizija leptira’, ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, svjetsku premijeru doživjela je pred prepunom dvoranom Claude Debussy u sklopu programa ‘Izvjestan pogled’, 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.‘Vizija leptira’ nastaje u koprodukciji s kućom 4Film, a koproducentica je Anita Juka. Publiku u dvorani Claude Debussy pozdravio je redatelj Nakonechnyi. ‘Dok smo stvarali film, pokušavali smo ga učiniti kolektivnim iskustvom svih nas, mojih koautora i suradnika. Shvatio sam tada da ljudi koji su u životu prošli teške situacije definitivno imaju širi pogled, sami na sebe i na stvarnost. Stoga, slušajmo takve ljude, budimo aktivni i ujedinjeni i neka svjetlost pobjedi’, kazao je.

Uoči projekcije, filmska ekipa je na crvenom tepihu protestirala protiv medijske cenzure prizora iz ratom pogođene Ukrajine. Redatelj Maksym Nakonechnyi, glumica Rita Burkovska, producentice Daryja Bassel i Yelizaveta Smith te hrvatski glumci Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić, uz koproducenticu Anitu Juku i izvršnu producenticu Lauru Sinovčić te montažera Ivora Ivezića, nosili su transparent na kojem piše ‘Rusi ubijaju Ukrajince. Je li vam razgovor o ovom genocidu uvredljiv ili uznemirujuć?’. Na lice su stavljali maske s prepoznatljivim znakom za ‘osjetljiv sadržaj’ kojim se inače cenzuriraju fotografije i videa. Umjesto uobičajene glazbe, crvenim tepihom se orila sirena za uzbunu.

Projekcija filma u dvorani Debussy završila je gromoglasnim pljeskom ganute publike. ‘Izrazito mi je važno da je film doživio ovakav uspjeh u Cannesu, a ujedno se radi i o ogromnom uspjehu za produkciju 4Film i sve nas koji smo na filmu radili. Smatram da je za ukrajinsku ekipu ovo mali prozor svjetla, i cijela premijera je bila itekako emotivna. Edvin Liverić i ja igramo male uloge u filmu, ali jako smo se povezali s cijelom ekipom i ostali smo u kontaktu. Iako se radi o manjoj ulozi, scena u kojoj igramo dramaturški je bitna, a na meni je ostavila veliki trag’, rekla je glumica Daira Lorenci Flatz.

Momentum filma ‘Vizija leptira’ svakako je velik, pošto govori o Ukrajinki imena Lilia koja se vraća kući nakon što je kao vojnikinja provela mjesece u ratnom zatočeništvu u Rusiji. O snimanju filma te inspiraciji za scenarij kojeg potpisuje uz Irynu Tsilyk, redatelj Nakonechnyi govorio je i za poseban prilog na stranici Cannesa te za mnoge druge medije.

Na filmu su, od hrvatske ekipe, radili i Paulina Križić (koordinatorica produkcije), Doris Dodig (asistentica montaže) i Vladimir Gojun (supvervizor montaže). Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom.

Program ‘Izvjestan pogled’, u sklopu kojeg je ‘Vizija leptira’ imala svjetsku premijeru, dio je službene selekcije u Cannesu i smatra se drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta. U istom je programu 23. svibnja prikazana još jedna koprodukcija kuće 4Film – ‘Dani suše’ turskog redatelja Emina Alpera.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , ,