Crni tartufi turopoljskog luga

Zanimljivo je kako se na području turopoljskog luga u posljednje vrijeme pronalaze neke od najcjenjenijih gljiva, crni tartufi, što je veliki potencijal za Turopolje kao turističku destinaciju.‘Zagrebačka županija, područje Turopolja, daje značajan doprinos kvalitetnijoj gastronomskoj pa tako i turističkoj ponudi, ponajviše ponudi ugostiteljskih objekata, seoskih gospodarstava i hotela koji se nalaze u zelenom zagrebačkom prstenu. Izgledom neugledna, ali mirisom i okusom neodoljiva podzemna gljiva, jedna je od najskupljih i najcjenjenijih namirnica na svijetu i predstavlja dodatni iskorak te potencijal u promociji i brendiranju destinacije Turopolja’, rekla je Ivana Alilović, predsjednica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Kako bi još bolje upoznali javnost i promovirali destinaciju, organiziran je lov na crne tartufe u turopoljskom lugu. Četiri vrsna tartufara, na čelu s Marijem Kolićem, po kojem jedan od tartufa turopoljskog luga nosi ime Tuber Kolić, javnost su upoznali s lovom na crne tartufe. Ispričali su koliko truda je potrebno uložiti u obuku pasa, gdje i kako ih tražiti te pokazali koliko ljubavi imaju u sebi spram prirode i suživota s njom.

Stručni vodič u svijetu traženja crnog tartufa bio je Nikola Tarandek, iskusni tartufar iz Istre. Pričao je o prenošenju znanja između kontinentalnih i morskih kolega u potrazi za ovim crnim blagom te koliki gospodarski značaj tartuf ima u Istri i koliko je truda uloženo u brendiranje.

Neumorni psi pratili su svaki pogled svojih gospodara Gorana Nogića iz Petrinje i Josipa Horvata iz Marofa. Osjećalo se iščekivanje dresiranih pasa što li će biti u nađenoj rupi, što je dalo posebnu draž ovom lovu. Vodiči su otkrili neke od njihovih lokacija crnog zlata ali, kako kažu vrsni tartufari, najvažnija je simbioza prirode, psa i čovjeka, što garantira dobar ulov.

Turopoljski tartufi na jelovnicima restorana

Nakon bogatog ulova, sasvim je jasno da tartufi ne rastu samo u Istri, štoviše ovaj kontinentalni dio mogao bi biti i puno bogatiji. Postoji i 16 novootkrivenih vrsta tartufa koje je analizirao, determinirao i potvrdio im autentičnost profesor Romano Božac. Svi se ti tartufi, koji do 2018. nisu bili zabilježeni nigdje u svijetu, danas mogu vidjeti u Muzeju gljiva na središnjem zagrebačkom trgu. Jedan od njih, turopoljski tartuf, nazvan je prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača – Tuber Kolić. Pronalaze se tu još i Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale… 

Kroz dodatnu promociju Turističke zajednice Zagrebačke županije, potencijal ove ekskluzivne grane gljivarstva pronašao je put do lokalnih jelovnika i potaknuo ugostitelje na sljubljivanje s tradicionalnim jelima ovoga kraja i otkrivanju novih kombinacija. Kako bi doživjeli potpuni i autentični okus i miris crnoga tartufa, restoran Mon Ami, pivnica Turopolje i bistro Babriga u ponudu su uvrstili jela na temu crnoga turopoljskog tartufa.

Ivana Alilović ističe: ‘Nužno je povezivanje lanaca vrijednosti, stvaranje novih turističkih proizvoda u destinaciji, jedino tako u ova nova vremena za sve nas možemo biti atraktivna destinacija. Naglasak je na održivom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu u zelenom zagrebačkom prstenu. Prije svega od danas otkrijte neotkriveno, odnesite svojim domovima nezaboravnu uspomenu lova na tartufe.’

T. Z.


Tagged: , , , , , , , , ,