Crni vitez češke književnosti oduševio zagrebačku publiku

U suradnji s Vijećem češke nacionalne manjine Grada Zagreba te udrugom Češka beseda, u Zagrebu je u cafeu U dvorištu, održan susret s češkim autorom Milošem Urbanom u sklopu književne manifestacije Europea.
Miloš Urban-U dvorištuIntrigantni pisac horora i trilera, prozvan je ‘crnim vitezom češke književnosti’, a ovom prigodom predstavljen je njegov drugi roman u hrvatskom prijevodu ‘Lord Mord’ – triler o Pragu, izašao u Nakladi Ljevak. Uz autora sudjelovao je i poznati hrvatski komediograf, književnik, redatelj, ljubitelj i poznavatelj češke književnosti, Tahir Mujičić, viši lektor i prevoditelj Alen Novosad, a tribinu je moderirala književnica Ivana Simić Bodrožić.

Govoreći o nasljeđu češke književnosti te njezinu povijesnom utjecaju na hrvatsku, kao i na književnosti prostora jugoistočne Europe, Tahir Mujičić istaknuo je poziciju Miloša Urbana kao jednog od ponajboljih pisaca suvremene češke literature. U svom pisanju sažima sve bitno: žanr koji podcrtava napetost, bogato povijesno nasljeđe kojim nas obogaćuje, humor, strah, tjeskobu i, iako se radnja događa krajem 19. stoljeća, univerzalnu aktualnost teme. Referirajući se na predstavljeni roman, kao i dosadašnji plodan rad autora s objavljenih četrnaest knjiga, moderatorica je postavljala pitanja o procesu pisanja, formiranju likova, stvarnosti koja prodire u fikciju i obrnuto, te odgovornosti autora prema priči. Miloš Urban je istaknuo kako će pokušati svoje priče ispričati u svim poznatim žanrovima i da je to izazov kojem ne može odoljeti. Vrlo zainteresirana publika i ovaj put se uključila u dijalog s autorom koji je rado odgovarao na pitanja. U toj atmosferi uspješno je završena još jedna tribina ovogodišnje Europee.

N. L.


Pročitajte još: Europea U dvorištu: Miloš Urban , Miloš Urban – Lord Mord/Triler o Pragu


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,