Daniel Kehlmann: Mjerenje svijeta

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je roman Daniela Kehlmanna ‘Mjerenje svijeta’ (Fraktura, 2007.).

Damir Vujnovac 2Čovjek može donekle izmjeriti svijet, ali to ni izdaleka ne znači da ga iole razumije.’

Koja dva citata iz knjige prepune mudrosti izdvojiti da budu dijelom ovog teksta? Prepisati knjigu? Nema smisla. Pročitati je? Ima i te kakvog smisla!

Daniel Kehlmann-Mjerenje svijetaAlexander von Humboldt i Carl Friedrich Gauss dvojica su velikana koja su obilježila prirodoslovnu povijest (ne samo zapadne) civilizacije. Daniel Kehlmann suvremeni je njemački pisac koji je putove ove dvojice genijalaca, pred čijim se imenima i djelima vrijedno nakloniti, spojio u romanu koji je i njihova biografija, ali i putopis i zbirka zanimljivih priča.

Duhovito uživanje u nespretnostima, strahovima i opsesijama dvojice znanstvenika utkano u pitke i čitljive priče začinjeno je priličnom dozom njemačkog humora. Uspjesi junaka ove knjige provlače se nenapadno kroz priču, no pažljivom čitatelju neće promaknuti velika otkrića, dalekosežna promišljanja i predviđanja ovih vrijednih ljudi.

Obojica su bila opsjednuta mjerenjem svega što je bilo moguće izmjeriti, otkrivajući nove činjenice o svijetu u kom žive. Njihovi su se znanstveni interesi tu dodirivali, no istovremeno su, kao osobe, bili toliko različiti. Jedan nije prestao putovati do kraja života, drugom je i najmanje putovanje predstavljalo nepotreban napor i muku. Jedan se uz prirodu zanimao za ljude i socijalnu komponentu njihovih života, dok je drugi na neki način mrzio sve oko sebe i zatvarao se u svoje izračune i istraživanja bježeći od stvarnosti.

Paralelne je priče lako pratiti, one se izmjenjuju, ali i same vode prema svome spajanju, baš kao i životi dvojice njihovih junaka.

Ovo je zanimljiv roman o osobenjacima i genijima, nesposobnim za funkcioniranje u skladu sa svijetom u kom su živjeli, priča o sudarima civilizacija i o sudaru njih dvojice samih, te njihovom međusobnom uvažavanju uz istodobno nerazumijevanje.

‘Tko putuje u daleke krajeve štošta otkrije. Ponešto i o sebi samome.’

Pročitajte još: Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje , Katherine Jenkins: Pouke redovnika za kojega sam se udala , Nicholas Sparks: Bilježnica Shmuley Boteach: Košer seks

 

Tagged: , , , , , , ,