Daruvar: Novinarski Fra Ma Fu festival

Osmo izdanje Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu, kojega organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO), održano je u Daruvaru.U trodnevnom programu bilo je 80 sudionika, većinom novinara, reportera i snimatelja, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije. Suorganizatori Festivala bili su Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar–Papuk.

Festival je posvećen očuvanju imena i djela legendarnoga novinara, pisca, pjesnika i strip scenarista Franje Martina Fuisa, a jedan je od njegovih glavnih ciljeva povratak reportaže kao ‘kraljice novinarstva’ u fokus šire javnosti. Festival je započeo dodjelom nagrada za najbolju reportažu u 2021. godini. Prvo mjesto osvojio je Hrvoje Ivančić za reportažu ‘Njihovi i naši’, drugo mjesto zauzela je Dunja Kučinac za reportažu ‘Taxi Blues: Tisuću i jedna neplaćena noćna smjena’, a treće mjesto pripalo je Dinku Fičeku za reportažu ‘Dvorište Predraga Peić-Webera’.

‘Reportaža je forma koja nestaje iz medija i bojim se da će postati elitna forma. Nadam se da neće ostati samo na nama entuzijastima’, istaknuo je pobjednik Hrvoje Ivančić u razgovoru sa studenticama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Sudionici su u daruvarskom Dvorcu grofa Antuna Jankovića nazočili promocijama triju knjiga – ‘Oteto zaboravu–sjevernohrvatske putositnice’ Martina Lukavečkog, detektivskoga romana ‘Kupelj boga Silvana’ Dejana Šorka i petoga izdanja knjige ‘Smijeh slobode’ Borisa Pavelića, a prikazan je i dokumentarni film ‘Viva Ludež’.

Otvorene su dvije izložbe fotografija, ‘Subjektivna fotografija’ Slavke Pavić i ‘Put oslobađanja’ Bojane Guberac, a program je zaključen zanimljivom tribinom o ratnom izvještavanju, na kojoj su novinari i reporteri iz nekoliko zemalja podijelili osobna iskustva s terena tijekom ratnih događanja u Ukrajini, Makedoniji i Domovinskom ratu. Festival je zaključen u daruvarskom Hotelu Termal održavanjem panela o wellbeingu kao konceptu življenja temeljenom na prirodi u funkciji razvoja održivog turizma.

Na Festivalu su prvi put sudjelovali studenti Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Šest studentica različitih godina preddiplomskog i diplomskog studija, zajedno s predavačem Tomislavom Levakom, njihovim mentorom, bile su uključene u sve sadržaje. Za njih su posebno organizirane i dvije radionice s novinarima i reporterima Hrvojem Ivančićem i Vladimirom Jurišićem.

‘Uspješno smo završili još jedno sjećanje na Franju Fuisa, začetnika socijalne i turističke reportaže u Hrvatskoj. Fra Ma Fu je pisao o teškim temama siromaštva i gladi tridesetih godina prošlog stoljeća kad je svijet tresla gospodarska kriza, ali u isto vrijeme i putopise o ljepotama krajeva koje treba posjetiti’, izjavio je Goran Gazdek, direktor Festivala.

T. R. / Foto: PromoTagged: , , , , , , , ,