Dokumentarac 1001 noć na festivalu u Torontu

Drugog dana 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), u Scotiabank festivalskoj kino dvorani u centru Toronta, premijerno je prikazan kratkometražni dokumentarni film ‘1001 noć’, koji je režirala Rea Rajčić.

Pred prepunom dvoranom prikazano je sedam kratkometražnih uradaka iz cijelog svijeta, a ‘1001 noć’ bio je jedini dokumentarni film. Projekciji je prisustvovala ekipa filma: redateljica Rea Rajčić, producentica Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić i montažerka Karla Folnović.

‘Međunarodna publika u Torontu od prve se minute prepustila našem filmu, osmjesi su se čuli iz svakog kutka dvorane, a divno je bilo nakon filma vidjeti nasmijana lica i čuti hrpu razdraganih komentara. Posebno sam sretna što je gotovo cijela ekipa filma bila sa mnom na premijeri i što ćemo film s publikom narednih dana gledati na još nekoliko festivalskih projekcija’, izjavila je redateljica Rea Rajčić.

Kratkometražni dokumentarni film 1001 Noć uvršten je u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF). Radnja prati dvije prijateljice Emu (89) i Maju (85), najvjernije gledateljice turskih sapunica koje svaku večer provode zajedno gledajući turske serije u Eminu stanu u Splitu. Riječima redateljice, nastao je iz velikog divljenja prema živosti i energiji Eme i Maje, čarobnih žena na pragu devedesetih.

 

Međunarodni filmski festival u Torontu jedan je od pet najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala, a Hrvatska je tu svog predstavnika posljednji put imala 2016. godine s filmom ‘Po čovika’ Kristine Kumrić.

‘1001 noć’ redateljski je prvijenac producentice Ree Rajčić, čija produkcijska kuća Eclectica stoji iza brojnih projekata kao što su višestruko nagrađivani ‘Stric’ Andrije Mardešića i Davida Kapca, hvaljene dokumentarna serija ‘Kolaži o laži’ Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin i adaptacije poznatog romana ‘Proslava’ Damira Karakaša, po scenariju Jelene Paljan i u režiji Bruna Ankovića.

Uz Reu Rajčić producentica filma ‘1001 noć’ je Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Karla Folnović, za dizajn zvuka zadužen je bio Luka Gamulin, skladatelj je Dubravko Robić, miks zvuka radio je Ivan Zelić iz studija Nazor, a kolor korekciju Tomislav Stojanović iz Eclectice.

A. P. / Foto: Promo


Poljubite budućnost na otvorenju Sarajevo Film Festivala


Tagged: , , , , , , , , ,