Dokumentarni film Krka, kraljevstvo cvijeća

Nacionalni park ‘Krka’ oduvijek je privlačio posjetitelje svojim spektakularnim slapovima i kristalno čistim vodama rijeke Krke. No, ovaj biser prirodne baštine ima mnogo više za ponuditi od svojih čuvenih slapova.

Novi edukativni dokumentarni film ‘Krka, kraljevstvo cvijeća’, u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea i produkciji Dinaric Hub Production, otkriva bogatstvo i raznolikost biljnoga svijeta u Parku.

‘Film u krupnim kadrovima donosi boje i kontraste i anatomiju cvijeća, koja nam često promakne kada promatramo širu, pejsažnu sliku, a upravo je biljni svijet ono što daje osobitost krškom krajoliku rijeke Krke. Dokumentarni filmovi u kojima je predstavljen biljni i životinjski svijet Parka, na koje se nadovezuje i ovaj film o biljnome svijetu, dio su redovitih godišnjih monitoringa i edukativni pristup predstavljanju bogate prirodne baštine široj javnosti s kojim nastavljamo i dalje’, kazala je Gordana Goreta, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka.

Nacionalni park Krka, čarobna oaza prirode smještena na razmeđu kontinentalne i mediteranske klime, jedinstvena je prilika za istraživanje bogatstva biljnoga svijeta. Ponosi se brojem od čak 1.197 različitih biljnih vrsta i podvrsta koje naseljavaju različita staništa unutar njegovih granica. Porječje rijeke Krke prava je oaza raznolikosti, sa 115 različitih biljnih porodica i 481 rodom.

Posebna vrijednost Nacionalnog parka Krka jesu njegove endemične biljke koje čine 3,47 posto flore Parka. Veliki broj tih endema pripada ilirsko-jadranskim endemima, a čak deset vrsta spada u kategoriju stenoendema, što znači da ih možemo pronaći samo unutar granica Hrvatske. Zanimljiv je podatak da u Parku možemo naći čak 22 vrste orhideja, uključujući pet endemičnih vrsta iz roda kokica ili pčelica (Ophrys), od kojih su četiri stenoendemi.

Nacionalni park Krka dom je i nekim rijetkim i strogo zaštićenim biljnim vrstama, poput višesjemena žabočuna, koji je u Parku pronađen samo na jednom lokalitetu.

Izvor: NP Krka


NSK: Krka u oku istraživača


Tagged: , , , , , , , ,