Drugi rođendan izdavačke kuće Mitopeja

Zagrebačka je kulturna jesen već u punom zamahu; otvorili smo kazališnu i koncertnu sezonu, s otvorenih preselili u zatvorene prostore, ispratili jedan veliki književni festival i pozdravili prve ovosezonske izložbe, a sada je, s prvim danima listopada, vrijeme da proslavimo i jedan rođendan. I mali i veliki. Drugi.Mitovi su jedine ljudske priče koje dokazano traju, mijenjaju oblike, rastu i prerastaju, no uvijek su tu, kao podsjetnik i kao poveznica na ishodište pripovijedanja i na njegovu ukorijenjenost u ljudskom postojanju. Iz te su tradicije proizašla najveća blaga i najveći dosezi kulturno-civilizacijskog napretka, knjige koje i danas, novim tehnologijama usprkos, stoje kao stupovi ljudskog znanja, a prije točno dvije godine pokrenuta, zagrebačka izdavačka kuća Mitopeja u svojim, sad već vizualno i tematski prepoznatljivim naslovima, spaja najbolje od tradicije i suvremenosti.

Ideja Mitopeje bila je u za knjigu nesigurnim vremenima čitateljima ponuditi kolekcionarske knjige, predmete vrijedne čuvanja u vitrini, tekstove vrijedne pomnog iščitavanja i ponovnog vraćanja. Te su knjige, kako kolekcionarskim izdanjima i priliči, posebno opremljene, obrojčene i ograničene na samo 500 primjeraka i zaštićene pripadajućim kutijama. Umjetničko djelo u umjetničkom djelu.

U posljednje dvije godine pod Mitopejinim se okriljem našlo četvero autora (Neil Gaiman, Sir Kazuo Ishiguro, Katherine Arden i Frans G. Bengtsson), a njihov je rad predstavljen kroz devet pomno odabranih i s namjerom posloženih naslova. Bengtssonov ‘Crveni Orm’ prvi je u svijetu spojio knjige i NFC tehnologiju, ali i označio svršetak prvog Mitopejina razdoblja.

Kakvo će biti sljedeće? Iako ljudi od knjige često uživaju u samoći, prevoditelj i Mitopejin osnivač Vladimir Cvetković Sever plan tog puta podijelit će sa svim zaljubljenicima u lijepu književnost i lijepe knjige na posebnom rođendanskom druženju. Mitopejina je priča započela jednog kišnog ponedjeljka, 2. listopada 2017., u Kavani Lav (Opatička 2) uz ‘Nordijsku mitologiju’ Neila Gaimana pa stoga priliči da se rođendanska proslava zakaže na istom mjestu, s istim datumom (samo dvije godine kasnije) uz istog autora čija je inačica dviju najpoznatijih bajki, ‘Snjeguljice’ i ‘Uspavane ljepotice’, prekrasnim ilustracijama Chrisa Riddella, ‘Ubodena i uspavana’, prva postaja nastavka tog puta.

P. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,