Društveno kritičan mjuzikl: Mikrofoni – priča o pjevaču

Dugim aplauzom i ovacijama ispraćena je premijerna izvedba mjuzikla ‘Mikrofoni – priča o pjevaču’ koja je publiku u zagrebačkom klubu Sax intrigantnom pričom i zaraznim songovima odvela na putovanje ispunjeno salvama smijeha, ali i dubokim emocijama.Može li se od glazbe živjeti ili samo preživljavati? I tjera li nas društvo da hodamo po rubu, a jedini način da se spasimo jest da skočimo u nepoznato? – pitanja su na koja je odgovore potražio novi mjuzikl autora Igora Weidlicha i Trpimira Jerkovića, u produkciji Medley Teatra i B GLAD Produkcije.

‘Ovo vjerojatno neće biti predstava za svakoga, ali sam siguran da će mnogi moći prepoznati brojne apsurde i poznate situacije iz života i društva u kojem živimo. Cilj je bio istražiti srž jednog klasičnog djela i baciti na njega jedno novo svjetlo, primamljivo mlađim i starijim generacijama publike, a glazba kao medij, iz našeg dosadašnjeg iskustva, svakako uspijeva prodrijeti i do onih koji knjigu nikad nisu ni otvorili. Nakon ovoga možda hoće. Donijeli smo malo rocka u kazalište, ali i malo kazališta u rock’, ističe skladatelj Trpimir Jerković.

Glumci i pjevači Elena Brumini kao Stara i Adalbert Turner Juci kao Stari u ovoj su otkačenoj i pomaknutoj glazbenoj priči o neostvarenom pjevaču koji čeka svoj trenutak, a koja je temeljena na motivima drama ‘Stolice’ i ‘Ćelava pjevačica’ Eugènea Ionesca, nerijetko bili prekidani spontanim aplauzima i pozitivnim reakcijama publike. Uz njih, sve goste pod dojmom su ostavili i Dino Antonić kao Scenski radnik/Menadžer, te Judita Jerković i Petra Golik kao vokali ‘od iza’, u pratnji Medley benda uživo.

‘Na prvu ne zvuči smisleno tražiti smisao u teatru apsurda, ali apsurd je danas u našem društvu ono što nas svakodnevno okružuje. A kako vidimo da obrazovnom sustavu lektira nije previše važna, nama je lektirni naslov bio prilično dobar temelj da se dotaknemo upravo društvene kritike i pojedinca koji se traži u jednom takvom sustavu. Napravili smo predstavu koju bismo sami voljeli pogledati, a to ne bi bilo moguće bez vrhunskih izvođača s kojima smo istraživali cijeli tekst. Mjuzikl će mnoge nasmijati pa i prodrmati zaraznim songovima, ali je i izazov za svakoga tko se usudi biti dio naše publike’, rekao je autor teksta Igor Weidlich.

Je li naš život samo rock koncert kojim dirigira netko drugi i što je potrebno da bi se i naš glas napokon čuo? Dođite i pogledajte u jedinstvenoj glazbeno-scenskoj atmosferi ‘Mikrofona’. Sljedeća izvedba je 11. ožujka u CeKaTeu.

V. M.


Tagged: , , , , , , , , , , ,