Dugo Selo: Kulturni centar od 1,9 milijuna eura

Grad Dugo Selo proveo je EU projekt za revitalizaciju brownfield lokacija za preuređenje starog Doma zdravlja u Kulturni centar za posjetitelje.Projektom je izvedena rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine, napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja u Dugom Selu u Kulturni centar za posjetitelje kako bi se riješio kvalitativni i kvantitativni nedostatak javne kulturne infrastrukture. Projekt je vrijedan 1.907.451,38 eura za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 85% tj. 1.620.900,21 eura. Projekt se provodio u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na press konferenciji gradonačelnik Nenad Panian istaknuo je kako ova zgrada ima dugu povijest od palače preko zatvora i doma zdravlja, a planiranje projekta je započeo davne 2011. godine. ‘Godine 2017. je projekt obnovljen, 2019. prijavljen na natječaj za EU sredstva, i evo nas danas u novim prostorima. Kulturni centar za posjetitelje bit će prostor koji će živjeti svaki dan, kroz koji će prolaziti ljudi. Uz gradske aktivnosti, povijest, učenje, užitak pisanja, slikanja, fotografiranja, pjevanje, čitanje, sve su aktivnosti koje ćemo ovdje provoditi. Ovo će postati ustanova, a grad Dugo Selo regionalni centar kulture. Svi projekti koje provodimo, ulaganja koja planiramo i investicije koje su u tijeku imaju jedan cilj, a to je stvarati uvjete kojima ćemo zadržati mlade u našem gradu.’ Zahvalio se svima koji su radili na projektu te se raduje novom – prijavi na natječaj za opremanje zgrade za što će biti potrebno oko milijun eura.Obnovljeni objekt s najmodernijom opremom imat će multifunkcionalnu djelatnost, stalni muzejski tj. galerijski postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada u prizemlju, dvoranu Gradske vijećnice s multifunkcionalnom ulogom na katu te sedam učionica za edukativne sadržaje s mobilnim pregradnim stijenama za prilagođavanje potreba održavanja skupova, koncerata i događanja u potkrovlju.

Dean Dragičević, pročelnik za financije i komunalno gospodarstvo, naglasio je kako je iznimno ponosan na ovaj projekt i cjelokupni tim koji je dao doprinos za njegovo provođenje. ‘Zgrada je s godinama mijenjala namjene, a na kraju ostala prazna i zapuštena. Uvidjeli smo da ovaj vrijedan prostorni resurs – brownfield lokaciju možemo obnoviti EU sredstvima. Iako su mnogi bili skeptični, prijavili smo se natječaj, uspjeli dobiti sredstva i provesti do sada najveći gradski projekt u kojem će se odvijati niz kulturnih aktivnosti, ali i onih vezanih uz rad gradske uprave.’

‘Brownfield’ lokacije su napuštene, prazne ili nedovoljno iskorištene nekretnine koje su se prestale koristiti u svojoj izvornoj namjeni, te kao takve predstavljaju prekide u kontinuitetima gradskih slika, kao i degradiranje životne sredine u sociološkom, ekonomskom, estetskom i drugom smislu

Stara zgrada Doma zdravlja je povijesna i višestoljetna građevina u samom centru Dugog Sela, pa je projekt ujedno doprinosio zaštiti, obnovi i valorizaciji kulturne baštine. Objekt je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH pod oznakom P5393 (historicistička palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Draškovići).

Završetkom projekta ispunjeni su njegovi ciljevi: podizanje razine kvalitete života stanovnika, unapređenje kulturnog života u Dugom Selu i okolnim općinama kroz poboljšanje dostupnosti kulturnih sadržaja, očuvanje kulturnog identiteta grada i poboljšanje njegova vizualnog izgleda, podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine i o učinkovitosti alternativnih izvora energije, povećanje stručnog osoblja za rad u kulturnim ustanovama, podizanje kvalitete i atraktivnosti kulturnog i kreativnog stvaralaštva u Dugom Selu i razvoj kulturnog turizma i povećanje prihoda u kulturi.

V. K. / Foto: Waves


Tagged: , , , , , , , , ,