Dva koncerta na Zagreb Vip Jazz Festivalu

Večeras (subota, 9. studenoga) na Zagreb Vip Jazz Festivalu, u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), održavaju se dva koncerta. U 19.30 nastupit će duo egipatsko-australskog svirača arapske lutnje Josepha Tawadrosa i francuskog harmonikaša Jeana-Louisa Matiniera, a u 21.30 je koncert američkog gitarista Davida Gilmorea koji nastupa sa svojim triom Art of Ascension.Jazz festival

Joseph Tawadros i Jean-Louis Matinier

Lutnjist i harmonikaš – kombinacija neuobičajena za svaku vrstu glazbe, ali ne i za world music. Joseph Tawadros posljednjih nekoliko godina nametnuo se kao jedan od vodećih svjetskih lutnjista. Ništa manje uspješan nije ni Jean-Louis Matinier, harmonikaš čiji repertoar podjednako crpi snagu iz klasike i jazza, s naglaskom na južno europski folk. Strast kojom pristupaju glazbi, virtuoznost i raznolikost, te briljantna tehnika samo su neke od odlika njihove umjetnosti. Životni putevi ove dvojice glazbenika vrlo su različiti. Joseph Tawadros u dobi od 3 godine napušta rodni Egipat i seli s obitelji u Australiju, ali se 2001. vraća u rodnu zemlju da bi proučavao žičane instrumente i usavršio sviranje na tradicionalnim arapskim instrumentima. Joseph je jako puno koncerata održao diljem Europe, Amerike, Azije i Bliskog istoka, a s popisa glazbenika izdvajamo: Zakir Hussain, Sultan Khan, John Patitucci, Tinariwen, da spomenemo samo neke. Objavio je, do sada, čak 9 albuma, a za posljednja dva ‘Concerto of the Greater Sea’ (2012.) i ‘Chameleons of the White Shadow’ (2013.) osvojio je nagradu ARIA za najbolji world music album, dvije godine za redom. Na aktualnom albumu, kao jedan od posebnih gostiju našao se i Jean-Louis Matinier. Jean-Louis Matinier odrastao je u gradu Borges, u Francuskoj, a sada stvara u Parizu. Krajem 80-ih nastupao je u National Orchestre De Jazz, koji je tada vodio Claude Barthelemy. Glazbenici s kojima je surađivao su David Griedman (vibrafon), Anouar Brahem (lutnja), Louis Sclavis (saksofon)…  Joseph Tawadros & Jean-Louis Matinier prije zagrebačkog nastupa isti glazbeni program izvode i pred publikom u Brusselu i Innsbrucku, a njihova zajednička suradnja prvi je put ovjekovječena upravo na aktualnom Josephovom albumu ‘Chameleons of the White Shadow’.

David Gilmore & Art of Ascension TrioDavid Gilmore & Art of Ascension Trio

Američki gitarist David Gilmore početkom studenog započinje europsku turneju sa svojim triom Art of Ascension, koji čine njegovi dugogodišnji prijatelji, basist Matt Garrison te bubnjar Gene Lake, a njihov album ove jeseni izlazi za Evolutionary Music. Drugi po redu koncert na turneji upravo je ovaj zagrebački, a sa svojim ‘partnerima u zločinu’ predstavit će amalgam zvučnih vibracija u rasponu od legendarnog albuma ‘Bitches Brew’ Milesa Davisa do afričkog douala beata. Gilmore je, kako ističe cijenjeni jazz novinar Davor Hrvoj ‘eklektični glazbenik koji se napaja iz različitih izvora, od bluesa i tradicionalnog jazza, preko funka i rocka do suvremenih trendova afroameričke glazbe’.
Surađivao je s Waynom Shorterom na Grammyjem nagrađenom albumu ‘High life’, kao i brojnim drugim velikim imenima kao što su Dave Douglas, Steve Coleman, Cassandra Wilson, Don Byron, Uri Caine, Randy Brecker, David Sanborn, Ron Blake, Carolyn Leonhart…Pojavljuje se na preko 50 albuma te dva vlastita, kao vođa sastava. Za prvi album ‘Ritualism’ (2001.) dobio je međunarodnu stručnu nagradu i bio nominiran za najbolji debitantski album od strane udruge jazz novinara. Rođen je u Cambridgeu (Massachusetts), studirao je klavir, bubnjeve i udaraljke te gitaru koju počinje svirati u 15. godini. Napušta Boston zbog daljnjih studija na njujorškom sveučilištu gdje su mu učitelji bili sjajni saksofonist Joe Lovano i pijanist Jim McNeely. Osim što nastupa, predaje gitaru na prestižnom Berklee College of Music.

Aquarius

Pročitajte još: 9. Vip Zagreb Jazz Festival , 4 dana vrhunskog jazza u Zagrebu , Amira Medunjanin na Vip Zagreb Jazz Festivalu , Tia Fuller Quartet otvorio Vip Zagreb Jazz Festival

Tagged: , , , , , , , ,