Edukativni projekt chefa Davida Skoke

Turistička kompanija Aminess pokrenula je ‘Aminess Gourmet Lab’, projekt koji, pod vodstvom chefa Davida Skoke, ima za cilj educirati mlade kuhare, konobare, barmene i ostale članove Aminess gourmet tima. Projekt će na jednom mjestu okupiti najveće stručnjake iz različitih ugostiteljskih područja. Edukacije će se održavati tijekom veljače i ožujka u restoranu Loop u Aminess Maravea Camping Resortu, a svi će polaznici dobiti i priznanje o sudjelovanju.‘Smatramo da Hrvatska ima bogatu i stručnu gourmet scenu, a suradnjom s najvećim profesionalcima u ovom području želimo pružiti našim djelatnicima priliku da uče od najboljih, razvijaju svoje kompetencije i podižu razinu usluge. Ovim projektom želimo napraviti kreativni iskorak u popularizaciji ugostiteljskih zanimanja, kao i turizma općenito’, izjavila je Sanja Žužić, voditeljica ljudskih resursa Aminess hotela i kampova.

Priča o pokretanju Aminess Gourmet Laba nastavak je uspješne suradnje s Davidom Skokom. Sama ideja proizišla je iz ‘Aminess Wine & Gourmet Nights’, ekskluzivnih večera u sklopu kojih je chef Skoko s Aminess gourmet timom pripremao uzbudljive interpretacije ribljih specijaliteta s naglaskom na lokalne namirnice.

‘Zadovoljstvo je biti u prilici s Aminessom nastaviti graditi priču o vrhunskoj gastronomiji u turizmu. Ove edukacije predstavljaju značajan iskorak u poboljšanju kvalitete usluge i kompletnog doživljaja boravka u hotelima te vjerujem da ćemo ovim projektom uvelike doprinijeti razvoju svih polaznika. U sklopu Aminess Gourmet Laba nastavit ću im demonstrirati kako na najbolji mogući način iskoristiti i promovirati domaće namirnice. Fokus na mojoj radionici bit će na sitnoj plavoj ribi koja se može pripremiti na više načina nego što to obično radimo – različite vrste marinade, bezbrojni načini prezentacije’, poručio je chef Skoko.

Zajednička karakteristika svih predavača koji će voditi edukacije je strast prema prenošenju znanja i poduci mladih. Tečaj sommelierstva prve razine održat će se u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, dok će edukaciju za barmene održati jedan je od najkompetentnijih hrvatskih miksologa i stručnjaka za žestoka pića Vjenceslav Madić Kishoni. Tema su gin i tonic te moderna miksologija, i to nije prvi put da Kishoni svoje znanje dijeli sa zaposlenicima Aminessa. ‘Moja suradnja s Aminessom traje već pet godina. Drago mi je što imam priliku i dalje prenositi svoja znanja te što zajedničkim snagama podižemo kvalitetu hotelske ponude’, istaknuo je Kishoni koji osim velikog iskustva iza sebe, danas vodi i uspješnu tvrtku specijaliziranu za edukaciju barmena.

Marin Vanjak, specijalist za pizzu napolitanu restorana O’Hara, osvajač brojnih nagrada za tijesto i sinonim za kvalitetnu pizzu u Hrvatskoj, održat će radionicu posvećenu izradi kruha, ali na ponešto drugačiji način. ‘Učit ćemo kako napraviti krušne proizvode kakve ne možete baš pronaći u standardnoj ponudi – od svježih, pomno biranih sastojaka, najkvalitetnijeg brašna i kvasca koji u kruhu fermentira dva dana. Radi se o drugačijem pristupu koji iziskuje više vremena, zbog čega ga uslijed svakodnevnih obaveza i žurbe većina ljudi ne koristi. Svoju filozofiju o najzdravijem proizvodu bez aditiva, konzervansa i bojila želimo prenijeti novim generacijama kuhara’, poručio je Vanjak.

David Skoko, Sanja Žužić, Antonija Mandić, Marin Vanjak i Vjenceslav Madić Kishoni

Program edukacija uključuje i temu rižota i tjestenina o kojoj će govoriti Robert Perić, stručni učitelj kuharstva i slastičarstva u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Profesionalni barista iz Francka, Josip Novačić, u sklopu radionice o kuhanju kave polaznicima će pokazati različite metode pripreme kave i espressa te latte arta. Na radionici craft piva, predavač Zvonimir Pelko govorit će o povijesti piva, revoluciji crafta u svijetu i Hrvatskoj te serviranju i posluživanju piva u boci. Mišo Pešić, vlasnik Beef Shopa,prvog boutiquea mesa u Hrvatskoj, predavat će o pripremi i dozrijevanju mesa te pripremi marinada za meso napravljenih na prirodnoj bazi.

Jedna od edukacija odnosi se i na slastičarstvo o kojem će predavati Marko Stojević iz firme Higis i koji će svoje vrijeme u Aminessu posvetiti ljetnim voćnim monoporcijama. Sous vide kuhanje predstavit će Mario Čepek, restoranski konzultant, pri čemu će riječi biti o planovima potrošnje pansionskih obroka. O unapređenju prodaje pomoću govora tijela i retorike kao tajnog oružja govorit će certificirani saké sommelier i master sommelier Suwi Zlatić. Tihomir Kramarić, voditelj servisa Hotela Aminess Maestral, članovima Aminess Gourmet tima približit će posluživanje svečanih obroka i postavljanje svečanog stola, dok će Lorena Radetić govoriti o kontroli normativa te drugim vrijednim znanjima stečenima na mjestu voditeljice gourmet odjela Aminessa.

Osim Aminess Gourmet Laba, njihovi zaposlenici redovito imaju priliku sudjelovati na različitim edukacijama, radionicama i seminarima. Teme su širokog spektra – od vještina vođenja, do onih komunikacijskih i prezentacijskih te informatičkih znanja. Uz brojne prilike za napredovanje u karijeri u motivirajućem i prijateljskom okruženju, Aminess svojim zaposlenicima osigurava i stimulativna primanja koja se povećavaju iz godine u godinu, smještaj te tople obroke.

K. P.


Tagged: , , , , , , , , , ,