Festival inspiriran skladbama Dore Pejačević

U povodu 100. obljetnice smrti čuvene skladateljice, Zagrebačka filharmonija od 1. do 5. ožujka organizira Festival Dora Pejačević na više adresa u Zagrebu.Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, nazvao je Doru Pejačević iznimnom skladateljicom, koja je u svoje doba bila pandan skladateljima kao što su Mahler, Debussy, Liszt,Bartok…

Festival i izložba ‘Dora, Zapis na brezovoj kori’ bit će otvoreni 1. ožujka u Muzeju grada Zagreba. Potom u Preporodnoj dvorani slijedi klavirski recital njemačke pijanistice Kyre Ateckeweh.

Tijekom festivala djela Dore Pejačević izvodit će se na komornim i simfonijskim koncertima u dvorani Lisinski, na Muzičkoj akademiji i u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).
Njezine skladbe će u dvorani Stančić izvoditi studenti Muzičke akademije, a pripremljen je i program za najmlađe s predstavama i radionicama u režiji Petre Radin.

Akademkinja Koraljka Kos imat će zanimljive goste u Knjižnici HAZU, a u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) premijerno će se prikazati dugometražni dokumentarac ‘Dora – bijeg u glazbu’ njemačkoga redatelja Tima van Beverena.

M. T.


Tagged: , , , , , , ,