Festival svjetla Zagreb nakon dvije godine pauze

Od 16. do 20. ožujka održat će se 4. Festival svjetla Zagreb. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, ponovo će se ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija, šaljući poruke nade, zajedništva i mira.Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji.

Predstavljanje Festival održano je u restoranu Dubravkin put, kojem su prisustvovali Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ; Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika i Edina Selesković, vizualna umjetnica iz BiH, a moderirala je voditeljica Iva Šulentić.

Martina Bienenfeld tom je prigodom izjavila: ‘Ovogodišnje izdanje Festival svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva, tolerancije i, prije svega, mira. Obuhvatili smo 16 lokacija Gornjeg grada i, po prvi put, 15 lokacija Donjeg grada, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva. Tako će, gosti iz Sarajeva na Europskom trgu, simbolično, postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. 

Festival svjetla 2019 (foto: Domagoj Miro Miloslavić)

Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Iz Berlina nam, pak, dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni će svjetlost preliti na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine. Isto tako, berlinski umjetnici autori su dviju instalacija Zemlje i Marsa, visokih preko četiri metra, na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici.

Dodatno, našem Festivalu se prvi put priključilo i kazalište, a to je GDK Gavella s predstavom u Zvjezdarnici. Zatim, tu je UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, a imat ćemo, čak, i tematsku utrku Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka u 22 sata, sa startom na Marulićevom trgu. Dvije lokacije posvećene su ženama koje su obilježile hrvatsku povijest pa će se, tako, u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba (MGZ) moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. U Donjem gradu, na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, prisjetit ćemo se lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Za naše najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU.Umjetnici i umjetnost svjetla pomažu sa svojim djelima da prođemo kroz životne realnosti, stoga ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u ovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju. Posebno bih istaknula naše institucije koje su prepoznale TZGZ s projektom Festivala svjetla Zagreb kao kreativnu i kulturnu platformu u kojoj sudjeluju, a to su: Muzička akademija Zagreb koja obilježava 100. godina postojanja i sudjeluje u programu otvorenja Festivala; zatim Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), HNK, Galerija Klovićevi dvori, MGZ, MUO, Nacionalni muzej moderne umjetnosti i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Edina Selesković, Luka Korlaet, Martina Bienenfeld i Iva Šulentić

‘Kao i svaki put, uz Hrvatsku, TZGZ provodi integrirane online i offline kampanje na tržištima Austrije, BiH, Italije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije. Ostvarena je i promotivna suradnja s Croatia Airlinesom, a isto tako su postavljene instalacije cvjetova na dvije lokacije u Zračnoj luci Franjo Tuđman, uz promociju na promotivnim zaslonima te ekranima prijavnih šaltera. Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i drugi.

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 16. ožujka, u 18 sati kod HNK, a, kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.

T. Z. / Foto: TZ GZ i Zoran Lutz


Tagged: , , , , , , , , , ,