Film I love YU Irene Škorić nagradio žiri u Švedskoj

Kratki igrani film ‘I love YU’ redateljice i scenaristice Irene Škorić, osvojio je nagradu žirija za najbolje „žensko prisustvo na filmu“ na Balkan New Film Festivalu BaNeFF, koji je od 19. do 21. prosinca održan u Stockholmu.

Stručni žiri istaknuo je motivaciju za nagradu: ‘Sjećanje je sve, kombinacija obiteljskih filmova i ponovno proživljenih trenutaka odmora, ljubavi i svakodnevnog života. Lokalna priča o Rijeci otkrivena je kao rezultat poetskog filma.’

Film je odabran kao jedini hrvatski kratki igrani film u konkurenciji 16 dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Švedske, SAD-a, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Indije i drugih zemalja.

Film je svoju međunarodnu premijeru imao na World Film Festivalu u Montrealu, a hrvatsku na Danima hrvatskog filma u Zagrebu. Na WorldFestu u Houstonu osvojio je Zlatnu nagradu za Najbolji kratki igrani film u kategoriji drame, a na Ouchy film awards u Lausannei u Švicarskoj nagradu za najbolju režiju.

Film ‘I love YU’ snimao se na lokacijama grada Rijeke, a radnja je smještena u šezdesete i sedamdesete godine prošloga stoljeća te u današnje vrijeme. Ovaj film emocijom zaogrće svijet mašte, stvarnosti i sjećanja. Ljudi, stvari, prizori i slike čine ljubavni B-mol koji se zbiva nekad, sada i uvijek.

‘Autorska mi je radost otkrivati jednu nepoznatu Rijeku, kao čudesnu i još neistraženu pozornicu ne samo za ovaj, već i neki budući film’, kazala je Irena Škorić.

Uloge u filmu igraju Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović. Produkciju potpisuje Udruga za audio-vizualno stvaralaštvo Artizana. Direktor fotografije je Raul Brzić, montažer Veljko Segarić, a film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Festival BaNeFF posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati s uglednim filmskim gostima.

Festival nakon glavnog događanja u Stockholmu tijekom proljeća i ljeta nastavlja putovati i prikazivati odabrane uratke u drugim gradovima Švedske i Norveške. Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom.

A. F.


Neželjena baština Irene Škorić nagrađena u Švedskoj

Tagged: , , , , , , , , , , , ,