Film prema Gavranovoj komediji obara rekorde u Litvi

Film ‘Kako ukrasti ženu’ u režiji Donatasa Ulvydas snimljen prema kazališnoj komediji Mire Gavrana ‘Papučari’ u tri tjedna prikazivanja vidjelo je u Litvi više od 100.000 gledatelja, i ostvario je prihod veći od tri milijuna kuna. Naišao na dobru prihvaćenost gledatelja, ali i na izrazito pozitivne kritike. Za državu koja broji manje stanovnika od Hrvatske, ovo je izniman uspjeh.

Miro Gavran-Litva 2U Vilniusu, glavnom gradu Litve kao i po cijeloj državi projekcije su krenule 20. prosinca, a film ‘Kako ukrasti suprugu’ (na litavskom ‘Kaip pavogti žmona’) ubrzo se počeo prikazivati i drugdje po svijetu:  Londonu, Oslu, Kopenhagenu, Čikagu, Bergenu…

Producent je Litl Baz Pictures iz Vilniusa. Redatelj filma je mladi, ali iznimno uspješni Donatas Ulvydas, koji se prije nekoliko godina proslavio režijom povijesnog spektakla ‘Tadas Blinda’,  dok u glavnim ulogama nastupaju  popularni i cijenjeni  litvanski glumci  Inga Jankauskaite, Rimante Valiukaite, Giedrius Savickas i Ramunas Cicenas. Ova neobična komedija počinje kad se ženi udanoj za drugog muža na vratima  pojavi njezin prvi muž, koji je iznenada pušten iz zatvora, jer se pokazalo da je bio nevin. Kako nema gdje, čovjek počinje živjeti sa svojom bivšom ženom i njezinim novim mužem. Dolazi do neočekivanih sukoba i peripetija.

Miro Gavran je dobro poznat publici u Litvi u kojoj je do sad imao četiri iznimno uspješne kazališne premijere: ‘Sve o ženama’, ‘Sve o muškacima’, ‘Parovi’, te ‘Muž moje žene’. Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 35 jezika. Njegovi kazališni tekstovi imali su preko 250 premijernih izvedbi , koje je vidjelo više od tri milijuna gledatelja diljem svijeta.

Inače, komedija ‘Papučari’ kazališnu praizvedbu je imala 2007. godine u Teatru GAVRAN u režiji Nine Kleflin , te se na repertoaru zadržala četiri godine. U glavnim ulogama  nastupali su Zvonimir Zoričić, Ivica Jončić i Mladena Gavran.

I. R.

Pročitajte još: Litva: Film prema komediji Mire Gavrana , Gavranova Lutka u Slovačkoj , Pacijent doktora Freuda u Beču , Pjesme Mire Gavrana

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,