Filmska večer: Gazda u Močvari

U sklopu Filmskih večeri u zagrebačkoj Močvari u srijedu, 16. studenoga (20.30 sati) bit će prikazan film Darija Juričana ‘Gazda’. Nakon projekcije bit će upriličena tribina na kojoj gostuju sindikalisti Mario Iveković i Ivana Harjač, a moderirat će Tina Tešija.gazda-kulmerovi-dvoriFilm koji nas podsjeća kako se gradilo carstvo najvećeg dobitnika hrvatske tranzicije. Kako je Agrokor postao too big to fail. Ovo je film koji nas uči važnu lekciju o kapitalizmu, kako su interesi privatnog kapitala ovisni o državnoj intervenciji, kako kapital kreira politike, koliko su mantre o slobodnom tržištu lažne i tek su alibi za discipliniranje onih koji su na drugom kraju ovog odnosa, onih preko čijeg rada se poduzeće gradilo. Nakon prikazivanja filma, sudionici tribine će se u razgovoru s gostima osvrnuti upravo na radnike, na njihova prava i uvjete u kojima rade.

Dario Juričan, redatelj je filma ‘Gazda’, čiji je otac i sam bio zaposlenik Konzuma / Unikonzuma.
Mario Iveković, predsjednik je Novog sindikata, jedan od glavnih sindikalnih oponenata Todorićevu preuzimanju Unikonzuma i boraca na strani radnika unutar Udruge malih dioničara Unikonzuma.
Ivana Harjač, sindikalna je povjerenica Regionalnog industrijskog sindikata u poduzeću ITAS, a bivša radnica u Konzumu.

Organizatori su Udruženje za razvoj kulture URK & BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, a program sufinanciraju Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.

K. M.


gazda-dario-jurican
Dokumentarac Gazda redatelja Darija Juričana (trailer)
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,