Gazda: Film stigao u kina, a knjiga u knjižare

Nakon premijere dugometražnog dokumentarnog filma ‘Gazda’, redatelja Darija Juričana i promocije knjige ‘Gazda’, autora Saše Paparella u zagrebačkom kinu Europa, film kreće u distribuciju preko neovisne kino mreže te se do kraja listopada prikazuje u kinima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Čakovcu.gazda-filmU Zagrebu se prikazuje u kinima Europa, Grič i Metropolis, a knjiga se može nabaviti u shopu kina Europe i Superknjižari. ‘Gazda’ je nastajao tri godine. Film je to o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u kojem se provlači priča redateljeva oca koji je 40 godina radio u Uni/konzumu. Priča je to o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, ali i o neuspjehu i kako u njemu živimo, ističe redatelj filma. Iako se dotiče povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora, ‘Gazda’ nije film o Ivici Todoriću, već o simbolima Hrvatske. Film je to o stanju jedne nacije.

Redatelj i producent filma je Dario Juričan, scenarist Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, izvršni producent Bojan Radanović, asistenti redatelja Igor Jelinović i Josip Lukić, animatorica Juliana Kučan, oblikovanje zvuka Tihomir Vrbanić, oblikovanje slike Luka Sepčić, DCP – Bold studio.

gazda-knjiga-sasa-paparellaKnjiga Saše Paparella u 32 poglavlja kao mali self help vodič prezentira kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Komplementarna je filmu i ne prati nužno njegovu strukturu.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i crowdfunding kampanjom, a knjiga je djelomično financirana crowdfunding kampanjom.

Prvi primjerci knjige simbolički su poklonjeni zagrebačkoj javnoj knjižnici Bogdana Ogrizovića i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Knjiga će biti poklonjena svim knjižnicama Grada Zagreba.

Producent i distributer filma te nakladnik knjige je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN).

HAVC


gazda-dario-jurican
Dokumentarac Gazda redatelja Darija Juričana (trailer)
Tagged: , , , , , , , , , , , ,