Fotomonografija i DVD: Hramovi oteti Nilu

U sklopu Dana europske arheologije, u subotu, 19. lipnja (20 sati) u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se promocija fotomonografije ‘Hramovi oteti Nilu’, čiji su autori Daniel Rafaelić i Hrvoje Gržina. U ovoj jedinstvenoj monografiji, u izdanju Hrvatskoga državnog arhiva, sakupili su više od dvije stotine fotografija filmskog snimatelja Antuna Markića koje su nastale 1962., kada je redatelj Mate Bogdanović u Egiptu snimao dokumentarne filmove tvrtke Zora film.

Bogdanović i Markić filmski su bilježili tadašnje jugoslavenske građevinske tvrtke tijekom radova na izgradnji Nasserove brane ali i, što je mnogo važnije, tijekom spašavanja te preseljenja mnogih staroegipatskih hramova kojima je prijetilo potapanje pod vodama akumulacijskog jezera.

Markićeve jedinstvene fotografije, nastale na danas potopljenim arheološkim lokalitetima, zauvijek su Hrvatskoj, Egiptu ali i svijetu sačuvali njihov izvorni izgled te su time postale neprocjenjive. Ti su hramovi tada rasječeni, rastavljeni, transportirani i ponovno sastavljeni daleko od prijetećih voda Nila.

Ovaj nezabilježeni slučaj u svjetskoj arheologiji snimljen je i sačuvan kako fotografski tako i filmski. Čak tri filma Mate Bogdanovića: ‘Hramovi oteti Nilu’, ‘Spomenici starog Egipta’ i ‘Geoistraživanja u Egiptu’ objavljeni su na DVD-u koji je priložen fotomonografiji Daniela Rafaelića i Hrvoja Gržine.

Nakon promocije knjige, premijerno će se prikazati restaurirane kopije sva tri filma. Ulaz na cijeli program je besplatan.

I. C.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,