Hrana: Temelj opstanka ili privilegij imućnih?

Ovog četvrtka, 4. svibnja (21.10 sati) na HTV1 gledamo epizodu ‘Hrana’ u serijalu ‘Dobra ekonomija’.
Hrana je temelj našeg opstanka, a danas se više nego ikad prije raspravlja o njezinoj važnosti za naše zdravlje i opću dobrobit. Ekološka hrana i ‘zdrava hrana’ postali su pojmovi o kojima slušamo i čitamo svakodnevno, a na svjetskoj razini postali su mainstream. No, je li zdravo hraniti se postalo privilegij imućnih? Jesmo li otišli u ekstrem s obzirom na to koliko je važno što pročitamo o hrani i koliko utječe na naš stil života i ono što kupujemo i jedemo?

U epizodi ‘Hrana’ razgovarali su s prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, kliničkom nutricionisticom; Zlatom Nanić, osnivačicom prvog ekološkog imanja u Hrvatskoj i Silvijom Kolar Fodor iz udruge Biovrt. O tome kako VeeMee doprinosi održivosti ekonomije i čime se bavi tvrtka govorio je poduzetnik Marko Kozjak, jedan od osnivača.

OPG-ovi poput OPG Džakula i OPG Biomara predstavljaju primjer dobre ekonomije u poljoprivredi. Dobra ekonomija u ovom kontekstu znači da se poljoprivredna proizvodnja temelji na načelima održivosti, ekološke osviještenosti i pravednoj distribuciji proizvoda. U epizodi razgovaraju s Višnjom i Rodoljubom Džakula iz OPG Džakula te Željkom Iličićem iz OPG Biomara.

M. P. / Foto: Pipser


Tagged: , , , , , , ,