In vino veritas by Tomislav Radić: Kopjar je šampion

Trs za trsom z brega ide,
v lozju veter sluša:
slatko grozdje spodi listja
stih sršan kuša.
(Nikola Pavić,1898.-1976.)

Ocjenjivanje vina održano je ‘u središtu svijeta’ u Ludbregu u Podravini podno obronaka Kalničkog gorja. Prema legendi, Ludbreg se smatra središtem svijeta, Centrum mundi, jer se mnogi svjetski gradovi nalaze na koncentričnim krugovima čije je središte u Ludbregu.

Šampion 28. međunarodne izložbe bijelih mladih vina je Sauvignon vinarije Kopjar iz Peca iz Budinščine blizu Novog Marofa. Vina su ocjenjivali enolozi i somelijeri iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije pod predsjedanjem Siniše Lasana, koji je višestruki hrvatski somelijerski prvak i Decanter sudac. Zlatni trsek dobila su 94 vina, srebrni 285 vina, a brončani 106 vina.

Na svečanom otvorenju 28. izložbe i dodjeli nagrada uz 400-tinjak vinara i vinogradara bili su i varaždinski župan Radimir Čačić i brojni drugi ugledni gosti, a izložbu je uz podršku Varaždinske županije i Grada Ludbrega organizirala Udruga Trsek koju vodi Branko Kežman.

Vinarija Kopjar djeluje u sklopu poduzeća Comet iz Novog Marofa, a vinogradi, četiri i pol hektara s 22.000 trsova i vinski podrum smješteni su na samom rubu Varaždinske županije, na granici s Krapinsko-zagorskom županijom, u mjestu Podrute.

U uzgoju grožđa nisu korištena mineralna gnojiva niti kemijska zaštitna sredstva. Uz pomoć uravnoteženog ekosustava i preparata na biljnoj osnovi dobiva se zdravo grožđe. Iz takvog grožđa proizvode se vrhunska vina na kojima se i u podrumarstvu primjenjuju male količine enoloških sredstava koja su dopuštena u ekološkoj proizvodnji.

Vlasnik vinarije Robert Kopjar još je kao dječak radio u očevu vinogradu i u podrumu, gdje je stekao ljubav prema vinogradarstvu. Iz Vinarije Kopjar izlaze Graševina, Rajnski rizling, Chardonnay, Manzoni, Muškat žuti, Pinot crni i Cabernet sauvignon.

Ekološko vinarstvo organizirano je u sustavu grupe Comet u kojoj djeluju Vinarija Kopjar i tvrtka Pro-eco, koja nudi lepezu profesionalnih preparata – organskih gnojiva, biocida, poboljšavača tla, ojačivača bilja i sredstava za zaštitu bilja namijenjenih ekološkim proizvođačima. Sve te proizvode koje nudi ekološkim proizvođačima Kopjar i sam koristi u vinogradima i u voćnjacima kod Karlovca. To su Kopjarovi test poligoni, pa se potrošačima nudi ono što je u praksi potvrđeno.

Zbog tla i podneblja u varaždinskom kraju mogu se proizvesti svježa i kvalitetna vina s nižim alkoholima, a to vinoljupci sve više traže, kaže Kopjar i dodaje da će pokušati obnoviti i neke stare autohtone sorte poput beline te proizvesti vina od starih sorti koja će biti prepoznata ne samo u Hrvatskoj nego i na vanjskim tržištima.

Na Zlatnoj kapljici, ocjenjivanju vina Sjeverozapadne Hrvatske, zlato su ponijeli Graševina 2016., kupaža Sauvignon, Rajnski rizling i Silvanac, Rose Cabernet sauvignon 2016. i Sauvignon 2016. a Muškat žuti 2016. dobio je srebrnu medalju. Osvojena su i četiri zlata te jedno srebro na jubilarnom 50. natjecanju zagorskih vina u Bedekovčini. Sauvignon i Graševina su osvojili zlato, a Rose Cabernet sauvignon srebro. Na Dubrovnik FestiWineu 2017. srebrne medalje dobili su Rose Cabernet sauvignon 2016., Rajnski rizling 2015. i Sauvignon 2016. Sauvignon Vinarije Kopjar je na međunarodnoj izložbi sauvignona u Ptuju uvršten među tri odabrana sauvignona iz Hrvatske. Na International Wine Challengeu (IWC) u Londonu brončane medalje dobili su Rajnski rizling 2015. i Sauvignon 2016.

Na Decanter World Wine Awardsa (DWWA) 2018., najvećem i najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu u Londonu, na kojem je bilo više od 17.000 uzoraka, Vinarija Kopjar osvojila je srebro za organski Rajnski rizling iz 2015. te broncu za Sauvignon 2016,. a na Decanteru 2019. srebro za Graševinu 2018. dok su Sauvignon, Kopjar Cuvée i Chardonnay dobili broncu.

U prehrani, a vino je na osnovi zakona prehrambeni proizvod, ekološka organska hrana sve je traženija u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Mnogi se više ne žele trovati pesticidima, sulfitima i drugim otrovima, pa će radije platiti više kako bi jeli i pili zdravo. Ekološko vino poprima sve veće razmjere, a Vinarija Kopjar ima velike mogućnosti za prodor na tržište.

Široko lišće šušti beskrajno,
i skriva teške grozdove
k’o zrele dojke bijele djevojke.
(Gustav Krklec,1899.-1978.)

Objavljeno u reviji Agroglas 29. veljače 2020.Tagged: , , , , , , ,