In vino veritas by Tomislav Radić: Trsek zbudi se

‘Ak na Vincekovo sunce svetli,
bit će vina u kleti.
Če Vinka sunce peče,
v lagve vino teče.’

U vinogradima se trs kitio kobasicama i zalijevao starim vinom, pilo se i pjevalo, zveckale su čaše i sjeverozapadnim i istočnim dijelovima Lijepe naše. Dan Svetoga Vinka, Vinkovo, Vincelovo, Vinceška, 22. siječnja je dan kada počinju radovi u vinogradu. Za razliku od Martinja kada nastupaju ‘lažni’ biškupi na Dan svetog Vinka u neke vinograde dolazi pravi svećenik kako bi posvetio trsove. Za svećenikom idu vinar i kumovi, tamburaši i vesela svita koja je stigla sa svih strana. Vinograd se blagoslovi, a onda se izbere nekoliko trsova s kojih se odrežu tri grančice s tri pupa koje se kasnije odnose u kuću na toplo i stavljaju u pehar s vodom. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina.

U Moslavini, u Popovači, u vinariji braće Trdenić škrlet je ‘tekao potocima’ uz šarana na rašljma i uz kobasice i špek na štapu. Vinarija Trdenić nalazi se 60 kilometara od Zagreba na obroncima Moslavačkog gorja gdje su njihovi vinogradi od koji su neki stari i više od 100 godina. Braća Trdenić, Krešimir i Tomislav, peta su generacija koja njeguje obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze.

Trdenići imaju 15 hektara vinograda, s više od 85.000 loza i podrum kapaciteta 100.000 litara. Vinarija Trdenić proizvodi bijela vina Pinot sivi, Pinot bijeli, Graševinu, Traminac, a posebno se ističe vino od autohtone sorte Moslavine, Škrlet koji je u Hrvatskoj, uzgojen na manje od 100 hektara.

I kod obitelji Puhelek Purek u Svetom Ivanu Zelini okupili su se gosti sa svih strana.

Vinarija Puhelek Purek u srcu Prigorja, njeguje tradiciju uzgoja autohtonih sorata spajajući stoljetno iskustvo vinarenja s novim pristupima i idejama. Na 3 hektara vinograda posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja, kraljevini.

Od te autohtone sorte nastaje klasičnom metodom vrenja u boci extra brut pjenušac Kraljica. To je prvi pjenušac proizveden od kraljevine. Bazno vino za proizvodnju pjenušca dobiveno je od grožđa s najboljih položaja. Kraljevina je vrlo pogodna za proizvodnju laganih i nježnih pjenušavih vina zbog malih alkohola i visokih kiselina.

Odrastanje u vinogradarskoj obitelji, te ljubav prema vinu, ali i vinogradu, potaklo je najprije stariju sestru Natašu, a onda i mlađu Ivanu, da upišu Agronomski fakultet kojeg su završile. Nataša sada radi u Ministarstvu poljoprivrede, a Ivana u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Nataša je 2002. godine ponijela tituli prve hrvatske vinske kraljice. Osam godina nakon nje i Ivana je okrunjena, pa obitelj Puhelek ima dvije vinske kraljice.

Brojni gosti su bili i kod Željka Kosa iz Donje Zeline. Na 3,5 hektara vlastitih vinograda i 1 hektar vinograda u zakupu uzgaja kraljevinu, rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner i crni pinot. Kos proizvodi i pjenušce Anita i Anita Rusola brut.

U Hrvatskom zagorju i u Prigorju pjesmom su nagovarali trseka da se zbudi. Pjevalo se i sviralo po svim kletima a i spilo se dosta vinčeka. Vino, ta plemenita kapljica krijepi dušu i srce a Vincekovo je prilika da se uz čašicu okupe ‘pajdaši’.

‘Ak na Vincekovo sunce svetli,
bit će vina v kleti
Popij malo i voli puno!
Sveti Vinko pokaži svijetu,
kako će biti u novom ljetu!’

Objavljeno u reviji Agroglas 29. siječnja 2020.


Tagged: , , , , , , , , , , ,