In vino veritas by Tomislav Radić: Slovenci prihajajo

Še kikelco prodala bom,
za slatko vince dala bom,
ne gren domov, ne gren domov,
sam žejna premočno.
(Slovenska narodna pjesma)

Ljeto je u punom zanosu, a spas od visokih temperatura najbolje je potražiti u debelom hladu uz dobro ohlađena osvježavajuća pića i lagane ljetne zalogaje. Na jednom takvom druženju u srcu Zagreba, u restoranu Lari&Penati kušala su se na pravu temperaturu ohlađena Jeruzalem Ormož Pop Art vina. Kušalo se pjenušce Muškatna penina, Art Edition i vina Sauvignon & Sivi pinot, Muškat ottonel, Chardonnay i Pop Art vina.

Ormoški enolozi ovog ljeta predstavili su novo vino koje dopunjuje ponudu linije bijelih vina Jeruzalem Ormož. To je Muškat Ottonel. Muškatna aroma, sladak okus i manji sadržaj alkohola osiguravaju lakoću i svježinu. Muškatna penina proizvedena je postupkom charmat.

Vinski podrum Puklavec Family Wines robnom markom vina Jeruzalem Ormož ima dva nova proizvoda koja predstavljaju vino u potpuno novoj kategoriji zabavnih vina. Mogu se opisati kao otkačena, posebna, drugačija, šarolika i, ponajprije, zabavna. Ta nova vina označuju i novi vinski pokret koji se na svjež i drugačiji način obraća mladima. Nova Pop Art vina komuniciraju bojama, vole ekstreme i igraju se elementima animiranih crtića, ikona te retro futurističkih elemenata. Vinski dvojac Pop Art uključuje mušku i žensku varijantu koje se međusobno razlikuju okusom, ali i karakterom. U podrumu kažu da je muškarca i ženu teško zadovoljiti istom bocom vina, zato su kreirali različite boce: za njega polusuhi cuvée od sorti sauvignon i chardonnay, a za nju slatki muškat koji je kombinacija sorti – muškat ottonel i žuti muškat.

Vinarija Puklavec Family Wines iz Ormoža u svom portfelju ima i brend Seven Numbers, koji je ekskluzivna linija njihovih najboljih vina za gastronomiju, izvozni brend za strana tržišta Puklavec & friends, njihova makedonska crvena vina Instinct te tradicionalni slovenski brand Ljutomerčan. Njihova vina su svježa, voćna i u vrhu su gastro scene. Ove godine su na Decanter World Wine Awards 2021 osvojili rekordne 24 medalje za svoja vina, od čega 2 zlatne, 6 srebrnih i 16 brončanih.

Vina u Europi i u svijetu ima previše, pa je borba za tržište žestoka. Slovenska vina već su dugo na ‘hrvaškom trgu’. Za razliku od vina uvezenih iz nekih drugih zemalja ta vina su kvalitetna. Ipak ne prodaju se velike količina jer kamo s našim vinima koja su se nagomilala zbog radi korone zatvorenog ugostiteljstva i ‘pucanja’ prošlogodišnje turističke sezone. A nova berba bit će ponovno dobra, osim u područjima gdje je nevrijeme oštetilo vinograde. Dakle, bit će vina mladih i starih pa predstoji borba za kupca. Ipak, oni pravi znatiželjni vinoljupci posegnut će i za stranim vinima.

Nazadnje še prijatli,
kozarce zase dvignimo,
ki smo zato se zbrali,
ki dobro v srcu mislimo
(France Prešern, 1800.-1849.)


Tagged: , , , , , , , ,