Isijavanje: Novi roman nobelovca Jona Fossea

‘Isijavanje’, novi roman norveškog književnika i nobelovca Jona Fossea, objavljen je u izdanju zagrebačke Naklade Ljevak. Roman je na hrvatski jezik prevela Vesna Salomonsen.

Photo: Tom A. Kolstad

Photo: Tom A. Kolstad

Glavni junak vozi u nepoznatom pravcu sve dok u nekoj šumi ne zaglavi u blatu. Noć je hladna i on besciljno luta šumom u kojoj doživljava neobična, neočekivana iskustva i susrete.

Hoće li se pronaći ili izgubiti u tom lutanju?

‘Isijavanje’, novi roman nobelovca Jona Fossea, može se čitati na mnogo načina: kao realistički monolog, kao basna, kao kršćanska alegorija, kao noćna mora koju prepričavamo ujutro dok užas iskustva još pulsira ispod riječi, ublažen svakodnevnim čudom dnevnog svjetla. Fosseova proza opire se jednoznačnoj interpretaciji nastojeći zadržati tajnovitosti i proturječnosti kompleksnih fenomena poput smrti i Boga.

Fosseovi romani prevedeni su na više od dvadeset jezika, a osobito su čitani ‘Jutro i večer’, ‘To je Ales’, ‘Melankolija 1’ i ‘Melankolija 2’ te ‘Septologija’, a on se danas smatra jednim od najvažnijih živućih svjetskih pisaca. Djela su mu dobila brojne književne nagrade u Norveškoj i inozemstvu. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2023. godine.

P.R. / Foto: Tom A. Kolstad


Drugo ime: Novi roman nobelovca Jona Fossea
Tagged: , , , , , , ,