Istarska vina na proslavi Zajednice Talijana

Zajednica Talijana u Zagrebu u popularnom zagrebačkom diWine baru proslavila je 16. rođendan na kojem se okupilo sedamdesetak uzvanika.Među njima su bili saborski zastupnik Furio Radin, prvi tajnik talijanskog veleposlanstva Ilario Schettino i Daniela Dapas, predsjednica talijanske zajednice, uživajući u vrhunskim istarskim vinima Poletti, Benvenuti, Degrassi, Kozlović, Capo, Cattunar, Ravalico i Cossetto.

Italija i Hrvatska zemlje su koje desetljećima njeguju dobrosusjedske odnose i kvalitetnu gospodarsku, političku i kulturnu suradnju. ‘Talijanska manjina značajno pridonosi kvaliteti spomenutih odnosa, barem kada je riječ o Zajednici Talijana u Zagrebu, koja kroz svoje djelovanje okuplja ne samo Talijane, već i pridružene članove udruge povezujući tako pojedince, tvrtke i udruge kroz brojne aktivnosti iz područja umjetnosti, kulture, sporta, obrazovanja i školstva, istraživačkog znanstvenog rada i drugo’, pojasnila je Daniela Dapas.Osim što je izgradila nacionalni brend na vrhunskoj enogastronomiji, Italija je najveći svjetski proizvođač vina i među najvećim izvoznicima. Stoga ne čudi da su spomenute istarske vinarije stvorile mala vinska carstva zahvaljujući ‘talijanskom vinskom genu’, iako vjerujemo da su presudni faktori uspjeha ipak bili ogroman trud, rad i kontinuirano ulaganje u edukaciju i tehnologiju. Naime, riječ je mahom o vinarijama u kojima glavnu riječ imaju vinari i/ili enolozi koji su upravo – Hrvati talijanskog porijekla.

Malo koja udruga može se pohvaliti kontinuiranim, aktivnim radom u trajanju od punih 16 godina, tijekom kojih je broj članova porastao od 75 na gotovo 400. Mnogi od njih pridružili su se rođendanskom slavlju gdje su uživali u biranim vinskim etiketama uz gitarskog jazz virtuoza Darka Gulića Gule i Prolight rasvjetu, zbog koje je diWine bar zasvijetlio u talijanskim bojama. Među vinima su dominirale malvazije i terani, ali i druge vrhunske etikete poput Degrassijeva bijelog cuvéea Terre Bianche ili, pak, ružičastog pjenušca Nera vinarije Ravalico od crne malvazije.

Irena Lučić / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , , ,