Ivica Ivanišević: Beskrajno zabavni splitski krimići

Književnik Ivica Ivanišević napisao je dva duhovita, šarmantna, beskrajno zabavna krimića koji vješto otkrivaju slijepe pjege Mediterana.U romanu ‘Sutra je novi ručak’ uz kriminalističku intrigu iščitavamo lucidnu kritika devastacije moralnih i društvenih vrijednosti, dok je u romanu ‘Ulica Ferde Pomykala 17’ jedan od dominantnijih protagonista ponovo Split, sa svojim rubnim sudbinama, skrovitim zakutcima i čudnovatim grupama, ovoga puta, ljubitelja kvizova.

Sutra je novi ručak

Puno je tu ipak ljepote i dobre nepomutljive zaljubljenosti u lokalno, užitka u jeziku i sočnosti regionalizama, naposljetku uvijek magičnog ivaniševićevskog humora. U ‘Ručku’, jednoj od najbrbljavijih proza koje ste čitali, dijaloga će vam biti puna usta, pjenušavi su i ugodno trpki, poput piva nakon izdašnog objeda u gostionici za samce, starinskoj i skrivenoj od turističke najezde, gdje svakodnevno gurmanski zasjeda inspektor Nalis, čangrizava i pritom neodoljiva izjelica, ujedno poštenjačina s neuništivom radnom i životnom etikom.

Kao vodiče kroz splitske labirinte, kalete starog grada, ali i urbanistički kaos periferije, autor nam dodjeljuje živopisan par, mlađahnu istražiteljicu Ninu, ponešto čudnovatu štrebericu upravo prispjelu iz Zagreba i njezina već spomenutog šefa. Možda i više nego što se istražuje, ovdje se mudruje, jede, luta, i to po prostornim i društvenim marginama. A splitski momci, ‘kriminalci, mafijaši, lupeži i drogeraši’, koji su predmetom istrage kao žrtve ili, pak, profiteri nefunkcionalnog sustava i posttranzicijskih zamki, više je na Lovrincu, nego po kvartovskim štekatima, baš kao u pjesmi Dječaka.

Ulica Ferde Pomykala 17

Meka olovka Ivice Ivaniševića ispisuje još jednu melankoličnu, ponešto starinsku i finim humorom urešenu priču, ovaj put o policajcu koji voli kvizove. Samotnom inspektoru Frani Bagatu pred našim će se očima izvrnuti svijet: zaljubljuje se iznenada u akribičnu apotekaricu što ga međutim ne priječi u rješavanju novog slučaja, naprotiv, u istragu uključuje i nju, profinjenu i poduzetnu Ingrid, s tim da po prvi put u karijeri ne traga za ubojicom, nego za ubijenim.

Tajnoviti Luka Martinis, gotovo stripovski lik, čovjek neprepričljive biografije, a izgledom melanž bjelosvjetskog dendija i domaćeg noštroma, sklon se pojavljivati nakon svoje smrti, a kako čitamo u policijskim spisima, jedna pogibija nije mu bila dovoljna. Kojim će metodama istražiteljski par razriješiti ‘dvaput san umra’ zavrzlamu i otkud u svemu davno i uistinu preminuli skladatelj festivalskih uspješnica? Među dominantnijim protagonistima romana ‘Ulica Ferde Pomykala 17’ iznova je Split koji već sad Ivaniševiću, kao svome piscu, duguje sve poštovanje. A ondje nije sve blještavo, postoje rubne sudbine, skroviti zakutci i prilično zatvorene grupe kao, evo, ljubitelji kvizova.

Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator. Objavio sljedeće knjige: ‘Smoje – biografija’ (Vuković & Runjić, 2004.), ‘Sto mu jelenskih rogova’ (eseji o stripu, V.B.Z., 2004.), ‘Krovna udruga i druga drama’ (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), ‘Split za početnike – abeceda grada’ (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), ‘Ulaz za djecu i vojnike’ (kratke proze, Hena com, 2015.), ‘U sedlu je tijesno za dvoje’ (roman, Hena com, 2015.), ‘Otpusno pismo’ (epistolarni roman, koautorstvo s Marinom Vujčić, Hena com, 2016.), ‘Primavera’ (roman, Hena com, 2016.), ‘Knjiga žalbe’ (roman, V.B.Z., 2016.), ‘Klanjam se’ (roman, Hena com, 2017.), ‘Kuća’ (roman, V.B.Z., 2019.), ‘Sutra je novi ručak’ (roman V.B.Z., 2020.). Piše dramske tekstove za kazalište i radio te scenarije za film i televiziju.

V. B.Tagged: , , , , , , , , ,