Hrvatski sommelier klub organizira 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske na kojem će se za titulu najboljeg natjecati 25 najboljih hrvatskih sommeliera.
Finale će svi zainteresirani ljubitelji vina i kulture stola moći pratiti uživo u utorak, 7. studenog, od 15 do 17 sati u zagrebačkom hotelu Zonar. Finalno nadmetanje najboljih sommeliera moći će se pratiti i putem live streaming-a na YouTube kanalu.
Uzbudljivo finale izbora za najboljeg sommeliera Hrvatske dio je šireg događaja s nizom natjecanja i predavanja, a prvenstvo se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.
Tijekom finala, svi posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj ponudi posebno izabranih vina, a iz prve ruke će moći vidjeti na koji način se najbolji sommelieri snalaze u prepoznavanju vina ‘na slijepo’, kako pravilno posluživati, dekantirati, na koji način pristupiti formiranju vinskih karata i općenito saznati mnoge zanimljive trendove koji dominiraju vinskom i ugostiteljskom industrijom.
‘Gastronomska scena postaje sve sofisticiranija i kompetitivnija, a sommelieri predstavljaju ključnu kariku u stvaranju neprocjenjivog iskustva za goste restorana koji teže visokim standardima, uključujući i Michelin zvjezdice. Uloga sommeliera ne završava samo pri odabiru vina uz jela, već se proteže i na oblikovanje vinske karte restorana, koja postaje ogledalo kvalitete i raznovrsnosti cjelokupne ponude objekta. Osim profesionalnih sommeliera, iznimno nas raduje sve veći interes za sommelierstvom velikog broja ljubitelja vina koji pohađaju naše sommelierske tečajeve i radionice koje organiziramo čitave godine’, naglasio je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.
Hrvatski sommelier klub ima ključnu ulogu u promociji i razvoju struke sommeliera u Hrvatskoj te doprinosi raznolikosti i kvaliteti vinskog iskustva naše zemlje. Kroz organizaciju ovakvih prestižnih događanja, kontinuirano rade na unapređenju znanja, vještina i stručnosti članova. Time se osigurava da hrvatski sommelieri budu u korak s globalnim trendovima i standardima, čime se podiže ugled Hrvatske kao gastronomske destinacije vrhunske klase. Hrvatski sommelier klub je od 1994. član Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).
Prošlogodišnji pobjednik bio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel. Pobjednik 26. Prvenstva sommeliera predstavljat će Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu.
U sklopu ovog događanja održat će se i masterclass radionica u kojoj će sommelieri i uzvanici moći kušati različita vina od renomirane vinarije Domaines Paul Jaboulet Aîné.
Saznajte više o programu prvenstva i pratite sve najnovije informacije na: https://sommelier.hr/prvenstva/
Popis prijavljenih kandidata na 26. Prvenstvu sommeliera Hrvatske:
Čapeta | Ivan | restoran Pašta&Svašta, Zadar |
Cimera | Filip | restoran Pet bunara, Zadar |
Crkvenac | Matija | hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj |
Dević | Dejan | restoran Nebo, Rijeka |
Ereš | Marin | hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj |
Gregorić | Antonio | restoran Patron, Jastrebarsko |
Grgić | Ivan | restoran Nebo, Rijeka |
Harjač | Kristijan | restoran Agli Amici, Maistra, Rovinj |
Jaklinović | Mladen | restoran Miramare by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč |
Jug | Ivan | restoran Noel, Zagreb |
Jurić | Marko | |
Klarić | Igor | hotel Amarin, Maistra, Rovinj |
Lasan | Siniša | hotel Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik |
Mačukatić | Mate | restoran Jist, Viškovo |
Maljevac | Ivan | |
Negulić | Mate | hotel Ikador, Ika |
Neral | Monika | VINNER, obrt za sommelierske usluge i edukacije, Rijeka |
Orišković | Josip | Dvorac Belaj, Belaj |
Perković | Domagoj | hotel Amarin, Maistra, Rovinj |
Piršić | Denis | hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč |
Prgomet | Anto | hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč |
Pupovac | Ivan | Grand Park Hotel Rovinj, Maistra |
Škarica | Marko | restoran Miramare by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč |
Sokač | Tomislav | hotel Umag, Plava Laguna, Umag |
Zajačko | Ivana | hotel Adriatic, Maistra, Rovinj |
Čapeta | Ivan | restoran Pašta&Svašta, Zadar |
Cimera | Filip | restoran Pet bunara, Zadar |
Crkvenac | Matija | hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj |
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine, koja broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana – ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr
A. K. / Foto: 404 Agency